Τι είπε η Ελλάδα για το στοκάρισμα στα σουπερμάρκετ λόγω… πολέμου.

ilielaio1
Spread the love

Μεγάλες ανατιμήσεις, άνω του 12% – 14%, καταγράφονται στην εγχώρια αγορά τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών αυτήν την περίοδο γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία λόγω ενδεχόμενων ελλείψεων το προσεχές διάστημα.
«Η ακρίβεια έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο από τις αρχές του έτους χωρίς λόγο. Κάποια στιγμή, πριν από ένα μήνα, υπήρξαν ελλείψεις σε άλευρα, σιτηρά, ζάχαρη, ηλιέλαιο ωστόσο αναπληρώθηκαν διότι οι εισαγωγείς έχουν φτιάξει αποθέματα πριν την έναρξη του πολέμου. Τώρα, ενδεχομένως να δούμε κάποιες ελλείψεις» αναφέρει στα Dnews ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Γιώργος Λεχουρίτης.

Govee Many GEOs

Εκτιμά, ότι οι προειδοποιήσεις των Γερμανών και των Γάλλων που καλούν τους πολίτες τους να δημιουργήσουν αποθέματα τροφίμων, έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα και σε κάθε περίπτωση γίνονται για λόγους που αφορούν μόνον τις χώρες τους οι οποίες έχουν διαφορετικές ανάγκες στο ενεργειακό και το καταναλωτικό πεδίο.

Google news

trofima38 censored

«Όταν τον Ιανουάριο το χαρτί υγείας πωλούνταν 2,19 ευρώ και σήμερα έχει φτάσει στο 2,79 ενώ οι μπανάνες από το 1,19 ευρώ πήγαν στο 1,56 ευρώ, καταλαβαίνετε ότι δεν μιλάμε για ελλείψεις αλλά για συνεχιζόμενη αισχροκέρδεια». Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, σημειώνει ακόμη ότι η Ελλάδα ως μικρή και ευέλικτη χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε προβλήματα τροφοδοσίας με εισαγωγές ιδίως αγροτικών προϊόντων από άλλες χώρες όπως την Αργεντινή, τη Βραζιλία και τον Καναδά καθώς και με την περαιτέρω ενθάρρυνση του πρωτογενούς τομέα.

Μειωμένες πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της εταιρείας μετρήσεων Nielsen IQ, το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων (αφορά καταστήματα άνω των 100 τμ) εμφάνισε μείωση το πρώτο τρίμηνο του 2022 κατά 1,3% οφειλόμενη στην εξασθένηση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων. Την ίδια στιγμή, τονίζεται στα συμπεράσματα της έρευνας «ο καταναλωτής προβληματίζεται για τις τιμές, καθώς νιώθει περισσότερο από ποτέ ότι ακολουθούν ανοδική πορεία», με μια ξεκάθαρη αύξηση στο ποσοστό αυτών που το αναφέρουν (από 72% στο 92%) και στην ετήσια έρευνα της Nielsen IQ.

trofima48 censored

Από την πλευρά του κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικων συντακτών εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις ενδεχομενες ελλείψεις τροφομων και βασικών καταναλωτικών αγαθών. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα ώστε να δικαιολογούνται συστάσεις ανάλογες με εκείνες που έγιναν στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Επιπλέον επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει ήδη διαθεσει 4 δις ευρώ για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται από τον πρωθυπουργό το νέο εθνικό πλαισιο στήριξης που θα αφορά όλους και όλες χωρίς εξαιρέσεις.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα