Ο Μητσοτάκης στην Αλεξανδρούπολη για το εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο.

kosmos2
Spread the love

Με πολλαπλά μέτωπα είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση, η οποία, εκτός από το μείζον ζήτημα της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι των λογαριασμών του ρεύματος, είναι πλέον σε εγρήγορση για την πιθανότητα επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, εξέλιξη που αν δρομολογηθεί, είναι βέβαιο ότι θα εκτινάξει το κόστος της ζωής και θα δημιουργήσει νέες ανάγκες στήριξης.

AliExpress WW

Συναγερμός για το εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο
Μετά τα όσα συζητήθηκαν στη χθεσινή Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε για εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, σήμανε νέος συναγερμός στην Αθήνα, καθώς η Ελλάδα εισάγει από τη Ρωσία το 29% της εγχώριας κατανάλωσης πετρελαίου, που αντιστοιχεί σε 200.000 βαρέλια/ημέρα. Που σημαίνει ότι αν αναγκαστεί να διακόψει την τροφοδοσία από τη Μόσχα, θα υπάρξουν μία σειρά από επιπτώσεις.

Google news

Η πρώτη είναι η προφανής. Θα πρέπει με κάποιο τρόπο να διασφαλίσει τις παραπάνω ποσότητες από αλλού. Η δεύτερη, επίσης βέβαιη, είναι ότι θα το κόστος θα αυξηθεί δραματικά τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, καθώς θα σημειωθεί σημαντική άνοδος στις τιμές των καυσίμων, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Στην Αλεξανδρούπολη σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα παρευρεθεί σήμερα στην επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU)στην Αλεξανδρούπολη, από κοινού με τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς καθώς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σαρλ Μισέλ, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει συμπεριλάβει το έργο στα ευρωπαϊκά έργα κοινού ενδιαφέροντος, εκτιμώντας ότι θα βοηθήσει στον σχεδιασμό για απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

Ο τερματικός σταθμός, ο οποίος προχωράει με φορέα υλοποίησης την εταιρεία Gastrade, θα δέχεται ετησίως 5,5 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα χρειάζεται ετησίως 7,5 δις κυβικά μέτρα για να καλύψει τις ανάγκες της, η λειτουργία του κρίνεται ως ζωτικής σημασίας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ο σταθμός θα είναι έτοιμος για λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2023, ωστόσο θα καταβληθεί προσπάθεια να επισπευστεί κατά ένα εξάμηνο, δηλαδή να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2023.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα