Ολλανδοί λιμενεργάτες δε ξεφορτώνουν πετρέλαιο που έρχεται από την Ρωσία!

stop russia
Spread the love

Ολλανδοί λιμενεργάτες αρνήθηκαν να ξεφορτώσουν δεξαμενόπλοιο που μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο, καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη πλησιάζουν στο να επιβάλουν κυρώσεις στις ενεργειακές εξαγωγές της Μόσχας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Cafago WW

Το Sunny Liger παρέλαβε περίπου 60.000 τόνους ντίζελ στο λιμάνι Πριμόρσκ της Ρωσίας στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με έκθεση του λιμανιού και δεδομένα παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Google news

Του αρνήθηκαν την είσοδο σε ένα σουηδικό λιμάνι, προτού απομακρυνθεί από το Ρότερνταμ και στη συνέχεια από το Άμστερνταμ τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον Niek Stam, διευθυντή της FNV Havens, του λιμενικού βραχίονα του ολλανδικού εργατικού συνδικάτου FNV.

“Αν οι λιμενεργάτες κάπου αλλού στον κόσμο αρνηθούν το φορτίο, θα αρνηθούμε κι εμείς”, δήλωσε σε συνέντευξή του την Κυριακή. “Το κάνουμε αυτό στη βάση της διεθνούς αλληλεγγύης”.

Η ΕΕ θα προτείνει τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του έτους

Το πλοίο βρίσκεται στα ανοικτά του IJmuiden, κοντά στην περιοχή του λιμανιού του Άμστερνταμ, και δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα περιμένει εκεί, είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει αυστηρές εμπορικές και επιχειρηματικές κυρώσεις σε μια προσπάθεια να απομονώσει τη Ρωσία, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποκλείσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Πρόκειται να προτείνει την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, με τους περιορισμούς στις εισαγωγές να εισάγονται σταδιακά μέχρι τότε, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Το Sunny Liger είναι πλοίο με σημαία των Νήσων Μάρσαλ και συνεπώς δεν έχει αποκλειστεί επισήμως από τα λιμάνια της ΕΕ.

“Το περίεργο είναι ότι δεν έχει ρωσική σημαία και το φορτίο δεν είναι απαγορευμένο και δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των κυρώσεων”, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χόεκστρα στους δημοσιογράφους την Παρασκευή, αφού το πλοίο δεν μπόρεσε να δέσει στη Σουηδία.

Οι τιμές του ντίζελ έχουν εκτοξευθεί μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην Ευρώπη, το ασφάλιστρο του καυσίμου έναντι του αργού πετρελαίου έφθασε την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία εύλογης αξίας που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Το Ρότερνταμ και το Άμστερνταμ, μαζί με την Αμβέρσα, βρίσκονται στην καρδιά του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας πετρελαίου. Ενώ το Sunny Liger είναι αγκυροβολημένο στα ανοιχτά, ένα άλλο πλοίο που μεταφέρει ντίζελ από το Πριμόρσκ, το CB Caribic, εισήλθε στη λιμενική ζώνη του Άμστερνταμ νωρίτερα την Κυριακή.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα