Πιο χαλαρά θα είναι τα μέτρα από τώρα.

kosmos
Spread the love

Σε κανονική τροχιά μπαίνει σιγά σιγά η χώρα αφού η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών επιστημόνων της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, προχωρά σε άρση μέτρων σχεδόν σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Lightinthebox WW

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς η χώρα μας φαίνεται να ακολουθεί την τακτική και των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών όπου έχουν αρθεί ήδη τα μέτρα, με στόχο να κινηθεί κανονικά ο τουρισμός του καλοκαιριού.

Google news

Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και η Ελλάδα άρει τα μέτρα ώστε οι επισκέπτες να μη χρειάζεται να περιορισθούν, γεγονός που θα ήταν αποτρεπτικό.

Χωρίς μέτρα
Έτσι από την Κυριακή η χώρα επιστρέφει σχεδόν στην κανονικότητα αφού αίρονται σχεδόν όλα τα μέτρα με εξαίρεση τις μάσκες που θα είναι υποχρεωτικές μέχρι τέλος Μαΐου στους εσωτερικούς χώρους, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να διατηρηθούν λίγο ακόμη με βάση τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Κατά τα άλλα τα μέτρα που αλλάζουν είναι:

Τέλος το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από την 1η Μαΐου τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Γεγονός που σημαίνει ότι στην εστίαση, στα εμπορικά καταστήματα αλλά και σε όλες τις άλλες δραστηριότητες, οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας θα μπαίνουν κανονικά χωρίς καν την επίδειξη rapid test.
Και στις εισόδους της χώρας απελευθερώνονται τα πάντα αφού γίνεται αναστολή του πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου.
Σε όλους τους εμπορικούς χώρους, τα καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, στην εστίαση, στην ψυχαγωγία η πληρότητα θα είναι 100%.
Σε ότι αφορά στα rapid test και αυτά μειώνονται για τους ανεμβολίαστους. Ειδικότερα, θα γίνεται ένα rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους εργασίας. Εξαιρούνται τα νοσοκομεία και οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (όπου το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό) που παραμένουν τα 2 rapid test την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Να σημειωθεί ότι παρότι στα νοσοκομεία ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για τους υγειονομικούς, υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως για λόγους υγείας, όπου οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε 2 rapid test.
Επίσης 1 rapid test (από 2 που ήταν ως τώρα) θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΔΕΠ.
Τέλος τα rapid test και για τους φοιτητές καθώς σταματά και η επίδειξη του Covid Pass από 1ης Μαΐου.
Ταυτόχρονα σταματούν τα self-test και για τους μαθητές στα σχολεία. Θα γίνονται μόνο rapid test την 1 η και την 4 η ημέρα, αν παρατηρηθεί κρούσμα.
Πάντως και τα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται ότι ευνοούν τη χαλάρωση των μέτρων καθώς το ΕΣΥ πιέζεται πλέον πολύ λιγότερο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκε 19% μείωση των διαγνώσεων και 39% μείωση στους θανάτους το τελευταίο διάστημα. Επίσης 20% είναι η μείωση
στις απλές κλίνες covid στα νοσοκομεία και 13% στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα