Αυτή η οικογένεια είχε τα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 800 εκατομμυρίων €!

220426233528 pitsilis aade
Spread the love

Τα ληξιπρόθεσμα των 800 εκατ. από έναν και μόνο οφειλέτη – Το προφίλ της πασίγνωστης επιχείρησης σε λιανεμπόριο και φαρμακευτικό κλάδο. Η πασίγνωστη οικογένεια έχει τεράστια προσωπική περιουσία.

Wondershare WW

Σαν «βόμβα» έσκασε την προπερασμένη εβδομάδα η είδηση ότι εκτοξεύτηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο τον Φεβρουάριο, καθώς αυξήθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ από έναν και μόνο οφειλέτη.

Google news

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, πρόκειται για μία παλιά υπόθεση και συγκεκριμένα από μια θηριώδη οικογενειακή επιχείρηση, η οποία είχε απασχολήσει ιδιαίτερα το ελληνικό επιχειρείν την περίοδο 2015-2016, καθώς τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε οδήγησαν στην -ηχηρή- κατάρρευσή της.

Η εν λόγω επιχείρηση δραστηριοποιούνταν τόσο στο λιανεμπόριο όσο και τον φαρμακευτικό κλάδο επί δεκαετίες.

Την περίοδο του 2016 μάλιστα, υπήρξαν και συσκέψεις σε Υπουργεία αλλά και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο για τις επιπτώσεις κατάρρευσης της επιχείρησης, ενώ στη συνέχεια απαιτήθηκαν καίριες παρεμβάσεις διάσωσης από μεγάλο όμιλο, ώστε να περιοριστεί το ντόμινο των εξελίξεων στην ελληνική αγορά.

Η «αποκάλυψη» από την ΑΑΔΕ
Το τεράστιο ποσό των 800 εκατ. ευρώ αποκάλυψε πριν από λίγες εβδομάδες η ίδια η ΑΑΔΕ και το αφεντικό της ο Γιώργος Πιτσιλής (στην φωτογραφία στην αρχή του κειμένου), όταν ανακοίνωσε τα στοιχεία για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο για τον μήνα Φεβρουάριο.

Για εκείνο το μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη εμφάνισαν αύξηση 1,7 δισ. ευρώ, με το Υπουργείο Οικονομικών να διευκρινίζει στη συνέχεια ότι «τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν έναν και μοναδικό ΑΦΜ, δηλαδή έναν και μοναδικό οφειλέτη» και τα πραγματικά νέα ληξιπρόθεσμα άγγιζαν τα 900 εκατ ευρώ.

Τα χρέη των 800 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες φορολογικές αρχές, προέκυψε πως η εν λόγω επιχείρηση δεν είχε καταβάλει επί πολλά χρόνια φόρο μισθωτών υπηρεσιών, φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ.

Μετά και την επιβολή προστίμων τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία που εμφανίστηκαν στα βιβλία της ΑΑΔΕ τον Φεβρουάριο άγγιζαν τα 800 εκατ. ευρώ.

Στην… ουρά ακόμα 400 εκατ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσό των 800 εκατ. ευρώ δεν είναι το τελικό ποσό, αλλά στα βιβλία της ΑΑΔΕ αναμένεται να εμφανιστούν επιπλέον πρόστιμα και οφειλές.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να βεβαιωθούν ως ληξιπρόθεσμα επιπλέον 400 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που οφείλει η επιχείρηση στα 1,2 δισ. ευρώ.

Νέοι έλεγχοι
Μετά τους ελέγχους σε βάθος πενταετίας που πραγματοποίησαν οι ελληνικές φορολογικές αρχές και οδήγησαν στο πρόστιμο μαμούθ των 1,2 δισ. ευρώ, δεν αποκλείεται να έρθουν νέες εξελίξεις.

Επόμενο βήμα φαίνεται να αποτελεί η επέκταση των ελέγχων και στα πρόσωπα που συμμετείχαν στην επιχείρηση, για να ερευνηθεί αν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία.

Απώτερος στόχος είναι να διαπιστωθεί αν είναι σε θέση να πληρώσουν τα οφειλόμενα προς τις ελληνικές φορολογικές αρχές, προκειμένου να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία τα υπέρογκα ποσά και να μειωθεί το τεράστιο στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών που πλέον ξεπερνούν τα 113 δισ. ευρώ.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα