Η διαβουλιμία είναι η πιο επικινδυνη διατροφική διαταραχή.

pexels ron lach 8454335
Spread the love

Εκτιμάται ότι το 40% των γυναικών ηλικία 15 έως 30 ετών έχουν διαβήτη τύπου 1. Επιπλέον, το 60% αυτών των γυναικών εκτός από διαβήτη παρουσιάζουν συμπτώματα διαβουλιμίας.

Govee Many GEOs

Αν και ακόμα δεν αναγνωρίζεται επίσημα από τους γιατρούς ως διατροφική διαταραχή, η διαβουλιμία είναι αρκετά επικίνδυνη για την υγεία. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια διαταραχή που εμφανίζεται κυρίως σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1, οι οποίοι αποφεύγουν να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης με σκοπό να χάσουν βάρος.

Google news

Οι πάσχοντες δεν παράγουν φυσιολογικά αρκετή ινσουλίνη για αυτό την παίρνουν σε ενέσιμη μορφή. Όταν όμως δεν πάρουν αρκετή ινσουλίνη το σώμα αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το υπάρχον λίπος, τους μύες και τα όργανα για να έχει ενέργεια. Και αυτό έχει βλαβερές συνέπειες για την υγεία, όπως βλάβη στα μάτια, προβλήματα στους νεφρούς, καρδιακή ανεπάρκεια μέχρι και θάνατο.

Πώς θα καταλάβουμε ότι ένα άτομο έχει διαβουλιμία;
Όταν κάποιος πάσχει από τη συγκεκριμένη διαταρχή παρουσιάζει αυξομειώσεις βάρους, αποφεύγει να επισκεφτεί το γιατρό για έλεγχο του σακχάρου, ανησυχεί για τα κιλά, παρουσιάζει ουρολοιμώξεις και έχει συχνές κρίσεις υπεργλυκαιμίας, οι οποίες εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως η έντονη δίψα, η συχνουρία, η υπερβολική κόπωση, η θολή όραση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το νέο αυτό φαινόμενο, που πλήττει κυρίως έφηβες κοπέλες και ενήλικες γυναίκες, μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία της διαβουλιμίας, αλλά ούτε και οι επαγγελματίες υγείας έχουν ακόμα την κατάλληλη τεχνογνωσία για τη θεραπεία.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα