Έρχονται ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα!

220422092717 electric mini bus
Spread the love

Διεθνή ανοικτό διαγωνισμό για την προμήθεια 25 ηλεκτρικών μικρών λεωφορείων ξεκίνησε ο ΟΑΣΑ, για να αποδεσμεύσει σε άλλες διαδρομές τα 8μετρα δυσκίνητα και ρυπογόνα λεωφορεία που κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας και να τα αντικαταστήσει με μικρότερα και πιο ευέλικτα οχήματα.

Zaful WW

Ο ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός, πραγματοποιείται με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά, με βάση τη βέλτιστη σχέση ποιότητας – τιμής, για την επιλογή αναδόχου που θα αναλάβει την προμήθεια λεωφορείων και των παρελκομένων τους, με σκοπό την Ανανέωση Στόλου Αστικών Λεωφορείων, για τη μείζονα περιοχή της Αθήνας.

Google news

Οι τεχνικές προδιαγραφές ορίζουν ότι τα ηλεκτρικά λεωφορεία θα πρέπει να έχουν μέγιστο μήκος 6 μέτρων, χωρητικότητα τουλάχιστον 29 επιβατών +μία θέση ΑμεΑ, ελάχιστη αυτονομία 90 χιλιομέτρων, ισχύ ηλεκτροκινητήρα τουλάχιστον 90 kW (122 ίπποι) και δυνατότητα να αναπτύξουν ταχύτητα τουλάχιστον 30 χλμ./ώρα.

Παράλληλα τα μικρά ηλεκτρικά λεωφορεία θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να εκκινούν από στάση και να αναπτύξουν ταχύτητα 12 χλμ./ώρα σε ανωφέρεια με κλίση τουλάχιστον 12%, με τον μέγιστο αριθμό επιβατών του και λειτουργία της κλιματιστικής συσκευής του, στην oνομαστική της ισχύ.

Εσωτερικά το δάπεδο πρέπει να είναι χαμηλό, χωρίς σκαλοπάτια στον διάδρομο των επιβατών και προβλέπεται ευρωπαϊκού τύπου σύστημα «επιγονάτισης» της δεξιάς πλευράς στα 27 εκατοστά. Προβλέπεται επίσης η προμήθεια 13 φορτιστών αργής φόρτισης 22kW.

Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι στα 9 εκατ. ευρώ + ΦΠΑ (συνολικά 11,16 εκατ. ευρώ), δηλαδή για κάθε όχημα αναλογούν 360.000 ευρώ (464.000 ευρώ με ΦΠΑ). Στόχος του ΟΑΣΑ παραμένει να «τρέξει» ο διαγωνισμός πριν από το καλοκαίρι.

Στα κριτήρια ανάθεσης της σύμβασης πέραν της καλύτερης οικονομικής προσφοράς θα συνυπολογιστεί η αυτονομία με συντελεστή βαρύτητας 20% και ακολουθούν η τελική ταχύτητα (10%), η ικανότητα ανάβασης σε ανωφέρεια (15%), η διαρκής ισχύς του κινητήρα (10%), οι σχέσεις μετάδοσης (10%), οι συσσωρευτές κίνησης και η δυνατότητα ταχυφόρτισης (10%), τα υλικά κατασκευής (5%), ο κλιματισμός (10%) και η εγγύηση καλή λειτουργίας (10%).

Η ελάχιστη επιτρεπόμενη τιμή της αυτονομίας 120 χλμ. θα λάβει 100 μονάδες ενώ η τιμή της αυτονομίας 120 χλμ. θα λάβει 150 μονάδες.

Η πληρωμή του αναδόχου θα πραγματοποιηθεί σε ποσοστό 20% του τιμήματος με την παράδοση των οχημάτων με τα παρελκόμενά τους και το 80% του τιμήματος με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρακτικής δοκιμασίας των λεωφορείων και των φορτιστών.

Επίσης στο διαγωνισμό ξεκαθαρίζεται ότι δεν προβλέπεται αναπροσαρμογή της τιμής. Η εγγύηση καλή λειτουργίας ορίζεται σε τουλάχιστον 2 έτη και 5 έτη για το 80% της χωρητικότητας των μπαταριών και 5 έτη για την καλή λειτουργία των φορτιστών. Επίσης απαιτείται τουλάχιστον 12 έτη αντισκωριακής προστασίας.

Για να επιβεβαιωθούν οι συνολικές επιδόσεις των οχημάτων δειγματοληπτικά το 15% του συνολικού αριθμού των λεωφορείων, στρογγυλοποιούμενο, σε αριθμό, στον αμέσως επόμενο ακέραιο, θα υποβληθούν σε δοκιμές Προσομοίωσης Επιχειρησιακής Λειτουργίας για μια περίοδο 30 ημερών ή 5.000 χλμ., όποιο παρέλθει πρώτο επί 18 ώρες την ημέρα.

Κάθε όχημα θα φορτώνεται με φορτίο προσομοίωσης, ίσο με το 50% του αριθμού των συνολικών επιβατών του λεωφορείου, και θα εκτελεί δρομολόγια, σε επιλεγμένες διαδρομές, που θα ορίσει ο αναθέτων φορέας, στην Αθήνα. Θα λειτουργούν όλα τα συστήματα. Θα ζητηθεί από το όχημα να κάνει στάσεις και να ανοιγοκλείνει τις θύρες εισόδου επιβατών σε κάθε στάση.

Αυτή η δοκιμή θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την εκπαίδευση του προσωπικού οδήγησης του φορέα λειτουργίας.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα