Οι ΗΠΑ θα πάρει δραστικά μέτρα ενάντια της Κίνας για τα Νησιά Σολομώντα.

usa china
Spread the love

Οι ΗΠΑ θα “αντιδράσουν αναλόγως” εάν το σύμφωνο ασφαλείας του Πεκίνου με τα Νησιά Σολομώντα οδηγήσει σε μόνιμη κινεζική στρατιωτική παρουσία στο κράτος του Ειρηνικού, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Wondershare WW

Ενώ οι ΗΠΑ σέβονται τα δικαιώματα των χωρών να λαμβάνουν αποφάσεις προς το συμφέρον του λαού τους, υπάρχουν πιθανές επιπτώσεις της συμφωνίας στην περιφερειακή ασφάλεια για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Google news

Ο Κερτ Κάμπελ, ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, ηγήθηκε αντιπροσωπείας στον Νότιο Ειρηνικό αυτή την εβδομάδα, η οποία είχε συνάντηση 90 λεπτών με τον πρωθυπουργό της χώρας του Ειρηνικού, Manasseh Sogavare.

Η επίσκεψη αυτή ήρθε αφού οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Αυστραλίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη νέα συμφωνία ασφαλείας, η οποία θεωρείται διπλωματική νίκη του Πεκίνου σε μια περιοχή που συνήθως στρέφεται στην Ουάσιγκτον και την Καμπέρα για υποστήριξη.

“Εάν ληφθούν μέτρα για την καθιέρωση μιας de facto μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας, δυνατοτήτων προβολής ισχύος ή μιας στρατιωτικής εγκατάστασης, η αντιπροσωπεία σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν τότε σημαντικές ανησυχίες και θα αντιδράσουν αναλόγως”, ανέφερε ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του.

Δεν έχει δημοσιοποιηθεί η τελική έκδοση της συμφωνίας ασφαλείας, αλλά ένα προηγούμενο σχέδιο, που διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα τέλη Μαρτίου, θα επέτρεπε στην Κίνα να στείλει τον στρατό της στα Νησιά Σολομώντα, αν το ζητούσε το κράτος του Ειρηνικού. Θα έδινε επίσης στα κινεζικά πολεμικά πλοία ένα ασφαλές λιμάνι στη χώρα, η οποία απέχει περίπου 2.000 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αυστραλίας.

Ο Sogavare είπε στην αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του Κάμπελ ότι η συμφωνία έχει αποκλειστικά εγχώριες εφαρμογές και ότι δεν θα υπάρξει καμία κινεζική στρατιωτική βάση, καμία μακροχρόνια παρουσία και καμία δυνατότητα προβολής ισχύος, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα