Κτήριο σχεδιασμένο σαν… αμμόλοφος!

beeah headquarters
Spread the love

α κεντρικά γραφεία της Beeah Group, εταιρείας που ασχολείται με την περιβαλλοντική διαχείριση, ανέλαβε να δημιουργήσει στη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το Zaha Hadid Architects.

Geekmaxi Many GEOs

Το πολυαναμενόμενο Beeah Headquarters έχει τη μορφή σειράς «διασυνδεόμενων αμμόλοφων» που ενσωματώνονται στο περιβάλλον της ερήμου Al Sajaa.

Google news

Το κτίριο των 9.000 τετραγωνικών μέτρων λειτουργεί ως κέντρο διαχείρισης και διοίκησης για τον Όμιλο Beeah. Σύμφωνα με το Zaha Hadid Architects, εστιάζει στη βιωσιμότητα για να αντικατοπτρίζει το έργο της εταιρείας.

Το Zaha Hadid Architects σχεδίασε κεντρικά γραφεία εταιρείας που μοιάζουν με αμμόλοφους

Τροφοδοτείται από ηλιακά πάνελ και πληροί τα πρότυπα LEED Platinum – την υψηλότερη πιστοποίηση που απονέμεται από το πρόγραμμα πιστοποίησης πράσινων κτιρίων – θέτοντας «ένα νέο σημείο αναφοράς για τους μελλοντικούς χώρους εργασίας».

Με τη νέα της έδρα, η Beeah δείχνει πώς η τεχνολογία μπορεί τελικά να χρησιμεύσει ως σχέδιο για τις έξυπνες, βιώσιμες πόλεις του αύριο.

Το Zaha Hadid Architects σχεδίασε κεντρικά γραφεία εταιρείας που μοιάζουν με αμμόλοφους

Η μορφή των κεντρικών γραφείων της Beeah είναι, επίσης, σχεδιασμένη και προσανατολισμένη ώστε να αντέχει στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην συγκεκριμένη τοποθεσία. Το κτίριο τροφοδοτείται από ηλιακά πάνελ που είναι συνδεδεμένα με μπαταρίες Tesla, οι οποίες σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό στούντιο καλύπτουν την ενεργειακή ζήτηση του κτιρίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Η χρήση τζαμιών περιορίζεται σε όλο το γραφείο για να αποφευχθεί η έκθεση στον ήλιο της ερήμου, ενώ τα πάνελ από σκυρόδεμα ενισχυμένα με ίνες γυαλιού στο εξωτερικό συμβάλλουν στη ρύθμιση των εσωτερικών θερμοκρασιών.

Το Zaha Hadid Architects σχεδίασε κεντρικά γραφεία εταιρείας που μοιάζουν με αμμόλοφους

Υπάρχουν επίσης εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού που φιλτράρουν τα λύματα για ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης.

Στο εσωτερικό, το κτίριο χωρίζεται σε δύο πτέρυγες, που συνδέονται με μια κεντρική αυλή, που περιγράφεται από το Zaha Hadid Architects ως «όαση μέσα στο κτίριο».

Το Zaha Hadid Architects σχεδίασε κεντρικά γραφεία εταιρείας που μοιάζουν με αμμόλοφους

Αποκορύφωμα του εσωτερικού είναι το θολωτό φουαγιέ του κτιρίου ύψους 15 μέτρων, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να ενισχύει τον φυσικό αερισμό και να φιλτράρει το ηλιακό φως.

Τα κεντρικά γραφεία διαθέτουν επίσης κέντρο επισκεπτών, αμφιθέατρο και αίθουσες συσκέψεων που έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνουν τη συνεργασία με υπαλλήλους που εργάζονται από το σπίτι.

Το Zaha Hadid Architects σχεδίασε κεντρικά γραφεία εταιρείας που μοιάζουν με αμμόλοφους


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα