Η Κίνα και οι Νήσοι του Σολομώντα υπέγραψαν συμφωνία.

kina
Spread the love

Κίνα και Νήσοι του Σολομώντα υπέγραψαν συμφωνία – πλαίσιο για συνεργασία στον τομέα της Ασφάλειας – σε μια συμφωνία για την οποία Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ φοβούνται ότι θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια κινεζική ναυτική βάση στον νότιο Ειρηνικό.

Goboo [CPS] Many GEOs

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Wang Wenbin ανακοίνωσε τη συμφωνία από το Πεκίνο, αναφέροντας ότι περιλαμβάνει συνεργασία για τη διατήρηση της κοινωνικής τάξης, την προστασία της ασφάλειας του λαού, τη χορήγηση βοήθειας, την μάχη ενάντια σε φυσικές καταστροφές, αλλά και την εθνική ασφάλεια.

Google news

Ο υπουργός Εξωτερικών των Νήσων του Σολομώντα Jeremiah Manele επιβεβαίωσε την υπογραφή της συμφωνίας με γραπτό μήνυμά του στο αυστραλιανό δίκτυο ABC.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός των Νήσων του Σολομώντα Manasseh Sogavare θα προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα εντός των ημερών.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου ο υπουργός για τον Ειρηνικό της Αυστραλίας Zed Seselja ταξίδεψε στη Χονιάρα, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Sogavare και προχώρησε σε μια ύστατη προσπάθεια να τον αποτρέψει από το να υπογράψει τη συμφωνία με την Κίνα.

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας τόνισε ότι η συνεργασία θα είναι διαφανής και δεν έχει στόχο οποιοδήποτε τρίτο μέρος.

“Ο σκοπός της συνεργασίας ασφαλείας Κίνας – Νήσων του Σολομώντα είναι η προώθηση της κοινωνικής σταθερότητας και της μακρόχρονης ειρήνης και ασφάλειας των Νήσων του Σολομώντα – αλλά και ολόκληρης της περιφέρειας του Νότιου Ειρηνικού”, ανέφερε.

Η νησιωτική χώρα του Νότιου Ειρηνικού είναι πρώην βρετανική αποικία, η οποία απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1978.

Αρχηγός του κράτους είναι η βασίλισσα Ελισάβετ, ωστόσο η Βρετανία δεν διατηρεί κάποια εξουσία στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα