Τι θα γίνει αν δεν αλλάξετε τα στοιχεία σας στο TaxisNet.

forologiki dilosi aade taxisnet
Spread the love

Τέλη Μαρτίου η ΑΑΔΕ ενημέρωσε για το νέο σύστημα επικοινωνίας, καλώντας τους πολίτες να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους μέσω κωδικών Taxisnet.

Banggood WW

«Σκούρα» τα βρίσκουν οι φορολογούμενοι -κυρίως οι ηλικίας άνω των 60 και πιο ηλικιωμένοι- με την επικαιροποίηση στοιχείων που ζητά η ΑΑΔΕ, καθώς έχει μπλοκάρει την υποβολή των κοινών δηλώσεων των συζύγων.

Google news

Πρακτικά, ακόμα και η πιο απλή περίπτωση συμπλήρωσης δήλωσης φόρου εισοδήματος μπορεί να «σκαλώσει» πριν καν ξεκινήσει αφού, εκτός από τον υπόχρεο, απαιτείται να μπει σε διαδικασίες taxisnet ακόμη και ο οποιοσδήποτε δεν είχε ποτέ στη ζωή του καμία απολύτως σχέση με φορολογικές δηλώσεις και Κωδικούς Taxisnet μέχρι σήμερα.

Πριν ακριβώς δύο μήνες η ΑΑΔΕ, με την απόφαση Διοικητή Α1025 (ΦΕΚ Β’ 765/18-02-2022) η εφορία κάλεσε τους φορολογούμενους να προβούν στην επικαιροποίηση των στοιχείων τους στο Taxisnet της ΑΑΔΕ.

Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, χωρίς προφανή λόγο ή ανάγκη, συνέδεσε την υποβολή της φετινής δήλωσης Ε1 με την ανωτέρω υποχρέωση.

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει πλέον είναι το εξής:

Μέχρι τώρα όποιος έκανε δήλωση εισοδήματος, έκανε χρήση των κωδικών Taxisnet.

Πλέον όμως, σε κοινές δηλώσεις εισοδήματος όπου ένας εκ των δύο συζύγων δεν έχει καν εισόδημα και δεν εμπλέκεται στην διαδικασία, η υποβολή δεν μπορεί να προχωρήσει αν και τα δύο μέλη δεν δηλώσουν ηλεκτρονικά τα νέα στοιχεία τους.

Δυστυχώς ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο -και χωρίς να έχουν προφανή υποχρέωση- άτομα ηλικίας 50 ή 60 ετών και άνω που αναγκάστηκαν να εκδώσουν πέρυσι κλειδάριθμο για πρώτη φορά στη ζωή τους, μόνον και μόνον προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.

Κατά συνέπεια, ακόμα και αν δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με δηλώσεις φόρου εισοδήματος Ε1, πρέπει να κάνουν επικαιροποίηση στοιχείων.

Η διαδικασία βήμα-βήμα για ενημέρωση στοιχείων στην ΑΑΔΕ:

Μπαίνετε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και συγκεκριμένα στο myAADE.

Επιλέγετε το «Μητρώο και Επικοινωνία».

Εισάγετε τους προσωπικούς σας κωδικούς Taxisnet.

Επιλέγετε «Στοιχεία Επικοινωνίας».

Δηλώνετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου. Προσοχή γιατί θα λάβετε κωδικό μίας χρήσης με SMS για την επαλήθευση.

Δηλώνετε τον αριθμό του σταθερού σας τηλεφώνου.

Δηλώνετε το προσωπικό σας email όπου έχετε οι ίδιοι πρόσβαση.

Εάν δεν έχετε προσωπικό email, μπορείτε να δηλώσετε «e-mail Βοηθού», δηλαδή την ηλεκτρονική διεύθυνση του προσώπου που σας βοηθά στην εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεών σας.

Πατάτε επιβεβαίωση στοιχείων επικοινωνίας.

Μέχρι πότε κάνουμε φορολογικές δηλώσεις το 2022

Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία για να υποβάλλουν φορολογική δήλωση έως τις 30 Ιουνίου 2022.

Φέτος, ισχύουν τέσσερις αλλαγές:

Για πρώτη φορά, οι πολίτες μπορούν να βλέπουν σε έναν συγκεντρωτικό πίνακα και ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο/μέλος συμφώνου συμβίωσης, τα βασικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από φορείς, τόσο για εισοδήματα (τρέχουσες και αναδρομικές αποδοχές, αγροτικές επιδοτήσεις – ενισχύσεις, μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα κλπ), όσο και για δαπάνες (δίδακτρα, δάνεια, δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κ.α.).

Οι φορολογούμενοι οφείλουν να ενημερώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ΑΑΔΕ πριν την υποβολή της δήλωσης. Σε όσες περιπτώσεις δεν έχει ήδη γίνει επικαιροποίηση μέχρι την 1/9/2021, παρέχεται η δυνατότητα αυτή και κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μέσω συνδέσμου που οδηγεί στο Μητρώο και Επικοινωνία της ψηφιακής πύλης myAADE.

Για πρώτη φορά, συμπληρώνονται σε διακριτούς κωδικούς, τόσο τα κοινά τέκνα, όσο και τα τέκνα κάθε συζύγου ή μέλους συμφώνου συμβίωσης, που δεν έχουν αποκτηθεί από κοινού (μη κοινά τέκνα). Στην τελευταία αυτή περίπτωση, και όταν οι γονείς δεν υποβάλλουν από κοινού δήλωση, συμπληρώνεται και ο ΑΦΜ του άλλου γονέα. Επίσης, εκτός από τον ΑΜΚΑ, συμπληρώνεται υποχρεωτικά και ο ΑΦΜ των τέκνων, εφόσον έχει αποκτηθεί.

Διευκολύνεται άμεσα η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των μισθωμένων φοιτητικών κατοικιών. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκαν νέα πεδία στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, στα οποία συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας φοιτητή, ο οποίος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση, αλλά συμπεριλαμβάνεται ως εξαρτώμενο μέλος στη δήλωση των γονέων του.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα