Η ΗΠΑ θέλει να παροπλίσει τα καινούργια της πλοία.

polemika ploia
Spread the love

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, που κάποτε ήθελε μικρότερα και πιο γρήγορα πολεμικά πλοία, άλλαξε νοοτροπία με φόντο τη Ρωσία και την Κίνα – και πολλά από αυτά τα νέα σε ηλικία πλοία σταδιακά θα αποσυρθούν.

ChicMe WW

Όπως έγινε γνωστό, το αμερικανικό επιτελείο θέλει να παροπλίσει εννέα πλοία της κλάσης Freedom LCS – των οποίων η κατασκευή κόστισε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Google news

Το USNAVY υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση 50 εκατ. δολάριων ανά πλοίο ετησίως, χρήματα που μπορούν να δοθούν για άλλες προτεραιότητες. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα μείωνε το μέγεθος του στόλου, τον οποίο έχει ήδη ξεπεράσει η Κίνα σε απόλυτους αριθμούς, και πιθανόν να αντιδρούσαν τα μέλη του Κογκρέσου.

Ο ναύαρχος Μάικ Γκιλντέι, επικεφαλής ναυτικών επιχειρήσεων, υπερασπίστηκε την πρόταση που δίνει έμφαση στα όπλα μεγάλης εμβέλειας και στα σύγχρονα πολεμικά πλοία, και θεωρεί πως πρέπει να αποσυρθούν άλλα πλοία που δεν είναι εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες απειλές.

Συνολικά, το Ναυτικό θέλει να αποσύρει 24 πλοία, συμπεριλαμβανομένων πέντε καταδρομικών και ενός ζευγαριού υποβρυχίων κλάσης Λος Άντζελες, ως μέρος της μείωσης του κόστους που απαιτείται για τη συντήρηση του υπάρχοντος στόλου και την κατασκευή σύγχρονων πλοίων.

Τα περισσότερα από αυτά είναι παλαιότερα πλοία. Ωστόσο, τα Freedom LCS που στοχοποιούνται είναι νέα, με το παλαιότερο να έχει τεθεί σε υπηρεσία πριν από 10 χρόνια.

Το αμερικανικό ναυτικό οραματίστηκε γρήγορα και ευέλικτα πολεμικά πλοία ικανά να επιχειρούν σε παράκτια ύδατα όταν ανακοίνωσε το πρόγραμμα λίγους μήνες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Τα πλοία ξεπέρασαν τα 50 mph (80 km/h) – αρκετά γρήγορα για να καταδιώξουν πειρατές, ενώ δεν διαθέτουν τις παραδοσιακές προπέλες αλλά τέσσερις υδροπροωθητές (water jets – δύο για σταθερή ώθηση και δύο με δυνατότητα πηδαλιούχησης και αντιστροφής). H απουσία προπέλας έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη δυνατότητα επιχειρήσεων σε παράκτια ύδατα και μειωμένη πιθανότητα ζημιάς από αντικείμενα στον βυθό ή υφάλους που δεν έχουν εντοπισθεί.

Τα πλοία έπρεπε να κατασκευαστούν ευέλικτα, με έμφαση στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Αλλά υπήρξαν μεγάλα προβλήματα και η ανθυποβρυχιακή ικανότητα ακυρώθηκε στο νέο προϋπολογισμό.

Όσον αφορά την ταχύτητα, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ήθελαν οι κατασκευαστές και οι πρώτες εκδόσεις δέχθηκαν κριτική για την ελαφριά θωράκιση.

«Το Ναυτικό οφείλει μια δημόσια συγγνώμη στους Αμερικανούς φορολογούμενους για τη σπατάλη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πλοία που τώρα λένε ότι δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό», ανέφερε η γερουσιαστής Ελαΐν Λούρια.

Ορισμένοι επικριτές χαρακτήρισαν τα LCS ως το «μικρό άθλιο πλοίο» του Πολεμικού Ναυτικού (Little Crappy Ship), αλλά αυτό δεν είναι δίκαιο, είπε η αμυντική αναλύτρια Λόρεν Τόμσον. «Κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει».

«Αυτό που έπρεπε να κάνει δεν είναι αρκετό για το είδος των απειλών που αντιμετωπίζουμε σήμερα», δήλωσε ο Τόμσον, από το Ινστιτούτο Lexington.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα