Πόσο κοστίζει για να φτιάξεις το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο;

hyundai
Spread the love

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι απλούστερα κατασκευαστικά και με πολύ λιγότερα εξαρτήματα. Γνωρίζετε πόσο είναι το κόστος τους σε βάθος μίας περίπου πενταετίας;

Dresslily WW

Σε σχέση με τα συμβατικά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, ένα ηλεκτρικό έχει σημαντικά λιγότερα εξαρτήματα για σέρβις και επισκευή.

Google news

Ξεχάστε τις αντλίες και τα φίλτρα καυσίμου, τα μπουζί, τα λάδια του κινητήρα, τις φλάντζες και ό,τι άλλο έχετε στο νου σας!

Πρακτικά, τα σέρβις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι πολύ απλά και το πρώτο χρόνο αφορούν στην αλλαγή φίλτρου καμπίνας.

Το ίδιο ισχύει και για τα επόμενα σέρβις, ενώ στα 2 ή 3 χρόνια αλλάζουν και τα υγρά φρένων.

Τα κόστη για τα ανταλλακτικά είναι γενικά στα ίδια επίπεδα, ενώ οι διαφοροποιήσεις έχουν να κάνουν κυρίως με την τιμή της εργατοώρας ανά εταιρία.

Εννοείται πως σε κάθε σέρβις γίνονται οι τυπικοί έλεγχοι για την κατάσταση του αυτοκινήτου, τα όποια updates υπάρχουν κ.ά.

Σε γενικές γραμμές να πούμε πως οι κατασκευαστές παρέχουν 8-10 χρόνια εγγύηση για την μπαταρία και συγκεκριμένα για την πρώτη απόδοσης τουλάχιστον στο 70%.

Λογικό, αν υποθέσουμε πως μία μπαταρία αυτοκινήτου έχει πτώση 1-3% κάθε χρόνο (ανάλογα με τον κύκλο και την διαδικασία φόρτισης).

Ας δούμε ενδεικτικά τα κόστη των σέρβις* (οι τιμές αφορούν καταλόγους περσινού Νοεμβρίου) από τα περισσότερα από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα