Ποια είναι τα σημάδια για τον καρκίνο στον πνεύμονα;

9351a160 karkinos tou pneymona e1649695509172
Spread the love

Η θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα εξαρτάται από το είδος της μετάλλαξης που έχει ο καρκίνος, το στάδιο της εξάπλωσής του αλλά και τη συνολική υγεία του ατόμου.

Cafago WW

Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έγκαιρα τον γιατρό σας όταν παρατηρείτε για πρώτη φορά ασυνήθιστα συμπτώματα καθώς όταν βρίσκεται ο καρκίνος σε πρώιμο στάδιο η θεραπεία είναι πιθανότερα πιο αποτελεσματική.

Google news

Τα γενικά συμπτώματα
Δύσπνοια
Συριγμός
Συχνές λοιμώξεις
Πόνος στο θώρακα
Βήχας (παραγωγικός και ξηρός)
Αλλαγές στο βήχα του καπνιστή
Απώλεια βάρους
Καταβολή και αδυναμία που επιμένουν
Βράχνιασμα
Ο όγκος του πανκοάστ
Αυτός ο τύπος του όγκου (Pancoast) βρίσκεται στο άνω μέρος του πνεύμονα είτε στη δεξιά, είτε στην αριστερή πλευρά. Καθώς ο όγκος μεγαλώνει, μπορεί να προκαλεί σοβαρό πόνο στον ώμο και στον βραχίονα.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει ότι οι καρκίνοι του ανώτερου τμήματος των πνευμόνων μπορούν επίσης να επηρεάσουν ορισμένα νεύρα στο μάτι και μέρος του προσώπου, προκαλώντας μια ομάδα συμπτωμάτων που ονομάζεται σύνδρομο Horner.

Το σύνδρομο Χόρνερ
Τα γενικά σημεία του συνδρόμου Horner περιλαμβάνουν μειωμένο μέγεθος κόρης, βλεφαρόπτωση και μειωμένη εφίδρωση στην προσβεβλημένη πλευρά του προσώπου.

Το NHS αναφέρει σχετικά: «Ο καρκίνος του πνεύμονα συνήθως δεν προκαλεί αξιοσημείωτα συμπτώματα μέχρι να εξαπλωθεί μέσω των πνευμόνων σε άλλα μέρη του σώματος κάνοντας μετάσταση. Αυτό δυστυχώς σημαίνει ότι είναι ένας καρκίνος που βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα των αιτιών θανάτου. Κατά συνέπεια θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε επίμονο βήχα, βήχετε με αίμα ή έχετε επίμονη δύσπνοια.

Τα σημάδια μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν ανεξήγητη κόπωση και απώλεια βάρους, ή πόνο κατά την αναπνοή ή τον βήχα.

Ο γιατρός σας μπορεί να σάς ζητήσει να κάνετε εξετάσεις αίματος για να διαπιστώσει αν έχετε αυξημένα αιμοπετάλια, καθώς αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι καρκίνου του πνεύμονα.

Η Cancer Research UK αναφέρει ότι ο έγκαιρος εντοπισμός του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να σημαίνει ότι είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί, οπότε αν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στο σώμα σας επισκεφτείτε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν.

καρκίνος-πνευμόνον.jpg

Τα αίτια του καρκίνου του πνεύμονα
Οι άνθρωποι που καπνίζουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο του πνεύμονα, αν και ο εν λόγω καρκίνος μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Το κάπνισμα ωστόσο είναι η πιο κοινή αιτία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 72% των περιπτώσεων. Το NHS αναφέρει ότι αν καπνίζετε περισσότερα από 25 τσιγάρα την ημέρα, έχετε 25 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθετε καρκίνο του πνεύμονα από έναν μη καπνιστή. Εάν δεν καπνίζετε το παθητικό κάπνισμα σε βάθος χρόνου μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Να σημειωθεί, επίσης, ότι και το κάπνισμα (άτμισμα) με ηλεκτρονικό τσιγάρο αν και περισσότερο ασφαλές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νόσησης.

Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα είναι υψηλότερος εάν έχετε έναν στενό συγγενή (όπως γονέα ή αδελφό) που είχε καρκίνο του πνεύμονα εξαιτίας της κληρονομικότητας.

Τέλος, η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε διάφορα επαγγέλματα και βιομηχανίες όπως ιονίζουσα ακτινοβολία, αμίαντος, αρσενικό και άλλα μέταλλα μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα