Γιατί θα αυξηθούν οι τιμές στα ακίνητα μέχρι το 2025;

athens greece akinita shutterstock 1 768x480 1 e1649612118573
Spread the love

Σημαντική άνοδος των τιμών αναμένεται για φέτος στην αγορά ακινήτων, με τις πληθωριστικές πιέσεις να τροφοδοτούν, συνήθως, την ανάκαμψη των αξιών στο real estate.

Banggood WW

Η τράπεζα Πειραιώς, όπως προκύπτει από το business plan της για το διάστημα 2022-2025, εκτιμά ότι φέτος οι τιμές των κατοικιών θα ενισχυθούν κατά 6%, ποσοστό που τοποθετείται στο 4% για τα μη οικιστικά ακίνητα. Προβλέπει ακόμη ότι το διάστημα 2023-2025, σε ετήσια βάση, οι αξίες σε κατοικία και στις υπόλοιπες κατηγορίες ακινήτων θα ενισχύονται κατά 5%, κάνοντας λόγο για ισχυρή ανάκαμψη των τιμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τοποθετεί τον πληθωρισμό για φέτος και μέχρι και το 2025 στο 6%, δηλαδή η εκτιμώμενη άνοδος των τιμών στα ακίνητα συμβαδίζει, ως ένα βαθμό, με τις αναμενόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Google news

Το business plan της τράπεζας Πειραιώς προβλέπει την μείωση μεσοπρόθεσμα κατά 1 δισ. ευρώ, από 3,2 δισ. ευρώ σήμερα, της αξίας των ακινήτων της και την αύξηση των εσόδων από μισθώματα σε περίπου 60 εκατ. το 2025 από 34 εκατ. το 2021.

Οι εκτιμήσεις της Πειραιώς για την πορεία των ακινήτων συνάδουν με αυτές της Alpha Bank, όπως διατυπώθηκαν σε πρόσφατο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων. Η Alpha Bank εκτιμά ότι παρά τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, η ανοδική πορεία της κατασκευαστικής δραστηριότητας δεν θα ανακοπεί και οι τιμές των ακινήτων θα ενισχυθούν περαιτέρω.

Κι αυτό για τρεις λόγους που αφορούν:

– την ενδεχόμενη αναβολή υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων και άμεσων ξένων επενδύσεων, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί, γεγονός που συμπιέζει μεσοπρόθεσμα την προσφορά κατοικιών.

– την άνοδο των τιμών των υλικών κατασκευής και του ενεργειακού κόστους και της ενδεχόμενης μετακύλισης μέρους αυτής στις τιμές των κατοικιών.

– τη στροφή των επενδυτών από τις κινητές αξίες στα ακίνητα, προκειμένου να προστατευτούν από τον φόβο ενός ισχυρού πληθωρισμού, ιδίως εάν οι πληθωριστικές πιέσεις αργήσουν να υποχωρήσουν.

Πράγματι, τα ακίνητα που αποκτώνται με διαθέσιμη ρευστότητα και όχι μέσω δανεισμού, αποτελούν επενδυτικό καταφύγιο εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, σύμφωνα με τους αναλυτές. Για παράδειγμα, εάν ο πληθωρισμός «τρέχει» με 10%, η ονομαστική τιμή ενός ακινήτου υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί σε αντίστοιχο ποσοστό. Μεγάλο όμως, τμήμα, κατά τους αναλυτές, της αύξησης της ονομαστικής αξίας, ενδέχεται να είναι πραγματικό, εάν το ακίνητο, λόγω προδιαγραφών, προσελκύει ζήτηση. Για παράδειγμα, διαμερίσματα κοντά σε σταθμούς μετρό θα είναι περιζήτητα τουλάχιστον για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Ο παράγοντας αυτός επαρκεί εάν όχι για να τροφοδοτήσει την αύξηση της τιμής των συγκεκριμένων ακινήτων, για να συγκρατήσει την ενδεχόμενη πτώση, σύμφωνα με τους αναλυτές.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα