Τεράστια πρόστιμα σε 2 αλυσίδες σουπερμάρκετ.

super market e1648845617999
Spread the love

Διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 120.340 ευρώ, επιβάλλονται, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, σε δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ (86.340 ευρώ στη μία και 34.000 ευρώ στη δεύτερη), διότι σε ελέγχους που διενήργησαν ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι πωλούσαν με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους κατά παράβαση της από 20/3/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Goboo [CPS] Many GEOs

Επισημαίνεται ότι η δημοσιοποίηση των επωνυμιών των επιχειρήσεων, στις οποίες επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα για λόγους αισχροκέρδειας θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης από τη Βουλή των Ελλήνων.

Google news

Γεωργιάδης: «Θα εισηγηθώ να ανακοινώνονται τα ονόματα των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν σε περίπτωση υποτροπής»
Πριν από μερικές ημέρες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης είχε μιλήσει στον RealFM 97,8 για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, τις παραβάσεις και τα πρόστιμα.

Σε ερώτηση, γιατί δεν αποκαλύπτονται όσοι αισχροκερδούν και επιβάλλονται μόνο πρόστιμα, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ζήτημα προσωπικών δεδομένων και υπάρχουν και διάφορα νομικά ζητήματα, π.χ. τι θα συνέβαινε αν τους “κράζαμε” και σε ένα δικαστήριο, έπεφτε το πρόστιμο; Ποιος θα πλήρωνε τη λεγόμενη ηθική βλάβη; Άρα νομικά δεν είναι τόσο απλό». Ο υπουργός ωστόσο προσέθεσε ότι «είμαι σε σκέψη να εισηγηθώ μία διάταξη στη Βουλή όπου σε περιπτώσεις υποτροπής, όταν π.χ. μια αλυσίδα εξακολουθεί να κάνει παράβαση και μάλιστα μεγάλη, τότε να μπορώ να κάνω τη δημόσια ανακοίνωση».

Σε παρόμοια φαινόμενα μέσα στην πανδημία υπήρχε ανάλογη διάταξη, όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, και προσέθεσε ότι «σε αυτή την περίπτωση ήταν θέμα υγείας και δεν είχαμε τα περιθώρια του χρόνου. Εδώ υπάρχει η νομική άποψη ότι ένα διοικητικό πρόστιμο πάντα τίθεται υπό την κρίση ενός δικαστή στο τέλος, εάν το αμφισβητεί ο θιγόμενος. Παραμένουμε μια δυτικού τύπου Δημοκρατία, δεν θα χάσουμε τις βασικές μας αρχές και αξίες λόγω της κρίσης. Είναι σωστό οι διοικητικές πράξεις να υφίστανται δικαστικό έλεγχο γιατί και οι διοικητικές υπηρεσίες μπορεί να κάνουν λάθος».

Σχετικά με το εάν πληρώνονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται, ο υπουργός είπε ότι «βεβαιώνονται με τον Κώδικα Δημοσίων Εσόδων. Από εκεί και πέρα η είσπραξη είναι θέμα της ΑΑΔΕ, όπως πληρώνονται όλα τα πρόστιμα. Εάν κάποιος [θέλει] πληρώνει το 50% και πάει στο δικαστήριο. Πληρώνονται σίγουρα τα πρόστιμα και ειδικά για τις μεγάλες αλυσίδες που έχουν παρτίδες με το κράτος, πληρώνονται σίγουρα».

Αναφερόμενος στους ελέγχους που γίνονται και αν επαναλαμβάνονται στην ίδια επιχείρηση για να διαπιστωθεί εάν έχει συμμορφωθεί, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «οι έλεγχοι συνεχίζονται ασταμάτητα και στην ίδια αλυσίδα γίνονται έλεγχοι 2 και 3 φορές» και συμπλήρωσε ότι «το τελευταίο 20ήμερο υπάρχουν πρόστιμα πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ».

«Το ποσοστό παραβατικότητας είναι υψηλό και πιστεύω ότι η αγορά θα προσαρμοστεί, τώρα που όλοι ξέρουν ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα