Πώς ο πόλεμος επηρεάζει άλλη χώρα;

ομολογα2 1
Spread the love

Η Λατινική Αμερική, άθελά της, φαίνεται ότι έχει ωφεληθεί αισθητά από τα ευρωπαϊκά γεωπολιτικά ρίσκα

Cafago WW

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οπωσδήποτε, έχει επηρεάσει δυσμενώς την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία βλέπει μπροστά της μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και μεταβλητότητας. Δεν ισχύει όμως, το ίδιο για μια περιοχή, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 10.600 χιλιομέτρων από το πεδίο των μαχών.

Google news

Η Λατινική Αμερική, άθελά της, φαίνεται ότι έχει ωφεληθεί αισθητά από τα ευρωπαϊκά γεωπολιτικά ρίσκα, καθώς οι διεθνείς επενδυτές βλέπουν τα ομόλογα -κρατικά και εταιρικά- της περιοχής ως ασφαλή «καταφύγια». Δεν είναι τυχαίο ότι τα νοτιοαμερικανικά ομόλογα σε δολάρια πετυχαίνουν αποδόσεις 0,4% από τα τέλη του Φεβρουαρίου. Για το ίδιο διάστημα, οι επιστροφές από τα ομόλογα στην Ανατολική Ευρώπη – Μέση Ανατολή – Αφρική ανέρχονται στο -9,8% κι από τα ομόλογα στην Ασία στο -3%.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αυτό συμβαίνει γιατί οι επενδυτές προτιμούν assets, τα οποία δεν επηρεάζονται άμεσα με τον εν εξελίξει πόλεμο. Κάτι που δεν συμβαίνει με τις περισσότερες αναπτυσσόμενες αγορές της Ευρώπης, οι οποίες έχουν στενές σχέσεις με τη Ρωσία.

Παράλληλα, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής ωφελούνται σημαντικά κι από το ξέφρενο ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων, καθώς συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους παραγωγούς μετάλλων παγκοσμίως.

Η πρόσφατη υπερ-απόδοση συνεπάγεται την «αναστροφή» των αρνητικών τάσεων του α’ διμήνου, στο οποίο τα νοτιοαμερικανικά ομόλογα επλήγησαν από το sell off, ως απόρροια των ανησυχιών για τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve. Κάτι το οποίο εξακολουθεί να επηρεάζει τις διεθνείς ροές χρήματος.

«Οι κρατικές εταιρείες πετρελαίου, από την Κολομβία έως το Μεξικό, αποτελούν τις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές αυτή τη στιγμή» τονίζει η Κάθριν Ρούνεϊ Βέρα, επικεφαλής αναλύτρια της Bulltick, η οποία προτείνει μια στρατηγική «buy and hold» (αγόρασε και κράτα) για τις ενεργειακές μετοχές της περιοχής, καθώς «υπάρχει περιθώριο για περισσότερη άνοδο».

Από την πλευρά της, η Citigroup φαίνεται ότι έχει ιδιαίτερη προτίμηση στα ομόλογα της περιοχής, τα οποία είναι συνδεδεμένη με τον πληθωρισμό, καθώς οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων πυροδοτούν ένα ευρύ κύμα ανατιμήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ετήσιος πληθωρισμός σε Βραζιλία και Μεξικό αναμένεται να κλείσει το 2022 σε επίπεδα άνω του στόχου των κεντρικών τραπεζών, όπως αναφέρεται σε έρευνα του Bloomberg.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα