Τα σχολεία του Πειραιά δε μπορούν να πληρώσουν την ΔΕΗ!

keratsini e1649013765651
Spread the love

Στη Βουλή έφεραν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, και οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Β΄Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης και Νίνα Κασιμμάτη αναφορές προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφορμή το αίτημα του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου για τα άμεσα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι αρμόδιοι Υπουργοί, ώστε να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος των σχολικών μονάδων της Β΄Πειραιά, οι οποίοι καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της κρατικής επιχορήγησής τους.

Zaful WW

Είχε προηγηθεί σχετική δήλωση-κραυγή απόγνωσης του Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, κ. Χρήστου Βρεττάκου, για το ίδιο ζήτημα.

Google news

Σύμφωνα με πληροφορίες σε επικοινωνία που είχε ο Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου με εκπρόσωπο της ΔΕΗ, πληροφορήθηκε ότι η αύξηση οφείλεται στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό αφού η απόφαση είναι πολιτική.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο διευθυντής στην επιστολή, η σχολική κοινότητα του 1ου Γενικού Λυκείου Κερατσινίου βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση μετά από την υπέρογκη αύξηση του λογαριασμού της ΔΕΗ κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, με αποτέλεσμα να οδηγείται το σχολείο σε οικονομική δυσπραγία και δυσλειτουργία.

Απαιτείται λοιπόν να δοθεί λύση στο πρόβλημα που μόνο ως προς το 1ο ΓΕΛ Κερατσινίου απασχολεί 400 περίπου ανθρώπους (350 μαθητές/τριες, 35 εκπαιδευτικούς και 6 υπαλλήλους ως βοηθητικό προσωπικό).

Συγκεκριμένα και για όλη την προηγούμενη χρονιά το συνολικό κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) μαζί με τις υπόλοιπες χρεώσεις κυμαινόταν μηνιαίως μεταξύ 500€ έως 700€, έτσι το σχολείο για το έτος 2021 κατέβαλε στη ΔΕΗ το ποσό των 6.489,60€, ένα ποσό που ανταποκρινόταν στο 1/3 των συνολικών εξόδων του σχολείου.

Όμως ο λογαριασμός της ΔΕΗ για το 2022 (από τον Ιανουάριο – και τον Μάρτιο) αυξήθηκε σηαμντικά, χωρίς να τροποποιηθεί σημαντικά η κατανάλωση ρεύματος.

Συγκεκριμένα στον εκάστοτε λογαριασμό προστέθηκε «ρήτρα αναπροσαρμογής» από 600-800€, όπως διαπιστώνεται στους συνημμένους λογαριασμούς.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα έξοδα του σχολείου για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος να φτάνουν στο 75% των εξόδων του σχολείου (από τον Ιανουάριο ‘22 έως και τον Μάρτιο ‘22), με κίνδυνο, εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή να μη μπορεί το σχολείο να καλύψει τις λειτουργικές του ανάγκες.

Για την κατάσταση αυτή, εκτός από το Σύλλογο καθηγητών του Σχολείου και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, έχουν ενημερωθεί σχετικά με έγγραφο (αρ.πρωτ. 7/24-01-22) η Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, το Γραφείο Παιδείας του Δήμου και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

Η από 20-1-22 δήλωση του Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκου έχει ως εξής: «Τα λαϊκά νοικοκυριά της πόλης που έχουν χτυπηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια από την οικονομική κρίση και τα τελευταία 2 από την πανδημία έρχονται αντιμέτωπα με τις τεράστιες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση αντί ν’ ανακουφίσει με ριζικό τρόπο τα νοικοκυριά που βάλλονται, επιλέγει δίνοντας μερικά ευρώ σε κάθε οικογένεια να δείξει ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα των εκατοντάδων ευρώ, από φουσκωμένους λογαριασμούς που έρχονται σε κάθε σπίτι. Τεράστιο είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας. Διαχρονικά η ΔΕΗ αντιμετωπίζει τα δημόσια σχολεία ως πελάτες. Ένα μεγάλο μέρος των ελαχίστων χρημάτων που δίνει η πολιτεία για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων πήγαινε για να πληρωθεί το ακριβό ρεύμα και το ακριβό φυσικό αέριο. Σήμερα τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Οι ενεργειακές ανάγκες των σχολείων εξαιτίας και της πανδημίας έχουν αυξηθεί. Οι σχολικές τάξεις με το μεγάλο αριθμό παιδιών που φιλοξενούν, για λόγους προστασίας πρέπει να αερίζονται. Αυτό από μόνο του εκτινάσσει τη δαπάνη της σχολικής μονάδας για να μπορούν τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε ζεστές αίθουσες Οι πρώτοι λογαριασμοί μετά τις αυξήσεις δείχνουν ότι πια το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης θα πρέπει να πηγαίνει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου. Τα σχολεία μας δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να αναγκάσει τις εταιρίες να εφαρμόσουν ειδική τιμολογιακή πολιτική για τις σχολικές μονάδες και να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την ενεργειακή δαπάνη των σχολείων για να μπορούν αυτά να έχουν μια στοιχειώδη λειτουργία. Χρειάζεται η ΚΕΔΕ και οι συνδικαλιστικοί φορείς των εκπαιδευτικών και των γονέων να πιέσουν την κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση».


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα