Πώς έφτιαξαν την εταιρεία ΟΛΥΜΠΟΣ τα αδέρφια Σαράντη;

olimpos e1649012234827
Spread the love

Με τρία στοχευμένα χτυπήματα οι αδελφοί Σαράντη δημιούργησαν τον μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή όμιλο γαλακτοκομικών στην Ελλάδα. Ο λόγος για τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία, ο οποίος βασίστηκε στη διορατικότητα, την υπομονή και την επιχειρηματική στρατηγική των Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου αντίστοιχα, στον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία.

AliExpress WW

Η απόκτηση της συνεταιριστικής βιομηχανίας “Όλυμπος”
Το πρώτο “συνεταιριστικό” λιθαράκι στο μετέπειτα οικοδόμημα της οικογένειας Σαράντη, αποτέλεσε η απόκτηση της συνεταιριστικής βιομηχανίας γάλακτος, Όλυμπος, το 2000 από την οικογενειακή επιχείρηση ΤΥΡΑΣ, που είχε δημιουργήσει ο Στέργιος Σαράντης με τους δύο γιους του, τον Δημήτρη και τον Μιχάλη. Ο Όλυμπος αναδύθηκε στην επιφάνεια το 1965 ως συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία, την οποία είχε ιδρύσει η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λαρίσης και η Αγροτική Τράπεζα. Μάλιστα την εποχή που ιδρύθηκε, η συγκέντρωση του γάλακτος γινόταν αποκλειστικά από κτηνοτρόφους της περιοχής, ενώ στους δρόμους της πόλης κυκλοφορούσαν οι γαλατάδες που διένειμαν το γάλα στα σπίτια.

Google news

Οι λάθος χειρισμοί που έγιναν στην διαδρομή οδήγησαν τον Όλυμπο ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, με συσσωρευμένα χρέη 10 εκατομμυρίων ευρώ. Η Αγροτική Τράπεζα σταμάτησε να χρηματοδοτεί την επιχείρηση και η γαλακτοβιομηχανία βγήκε σε πλειστηριασμό. Πλειοδότες οι αδελφοί Σαράντη, η οποίοι ενέταξαν στο ενεργητικό τους την πρώτη από τις τρεις συνεταιριστικές βιομηχανίες. Το πρώτο βήμα μετά την αλλαγή δεδομένων στην ιδιοκτησία της εταιρείας ήταν η πανελλαδική διάθεση των προϊόντων από το 2001 και μετά.

Η επόμενη κίνηση και η εξαγορά της “Ροδόπη”
Επομενο “συνεταιριστικό” βήμα αποτέλεσε η απόκτηση της Βιομηχανίας Γάλακτος Ξάνθης, Ροδόπη, το 2008. Η προβληματική επιχείρηση ανήκε κατά πλειοψηφία στην πρώην ATE Bank αλλά και στην Συνεταιριστική Εταιρεία Βιομηχανικής Αναπτύξεως Θράκης (ΣΕΒΑΘ), θυγατρική της ATE Bank καθώς και στην ΕΛΒΙΖ επίσης θυγατρική της ΑΤΕ. Ο Δημήτρης και ο Μιχάλης Σαράντης απέκτησαν τη Ροδόπη με τίμημα 5,1 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή η Ροδόπη ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα της, το οποίο θα τη φέρει στην επόμενη μέρα της αγοράς, καθώς επενδύει για την μετατροπή του εργοστασίου της στη Θράκη, σε μονάδα παραγωγής φυτικών ροφημάτων, από μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών που είναι σήμερα. Μάλιστα, ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία θα μεταφέρει την παραγωγή των γαλακτοκομικών από τη Ροδόπη στα εργοστάσια των Τρικάλων και της Λάρισας.

Το τρίτο χτύπημα της ΑΓΝΟ
Το τρίτο και πιο πρόσφατο βήμα έγινε με την απόκτηση ενός ακόμη πρώην συνεταιριστικού γαλακτοκομείου. Ο λόγος για την ΑΓΝΟ, την οποία ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία και οι αδελφοί Σαράντη απέκτησαν την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται oκτώ χρόνια μετά το οριστικό λουκέτο στην ΑΓΝΟ και μετά από αρκετούς προηγηθέντες και άγονους πλειστηριασμούς.

Το τίμημα που κατέβαλε ο όμιλος ανήλθε στα 7,7 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο για την αναβίωση του εργοστασίου απαιτούνται σήμερα εκτεταμένες επενδύσεις, που σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας θα χρειαστούν δαπάνες άνω των 50 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια. Στόχο είναι να πάρουν και πάλι ζωή οι ερειπωμένες εγκαταστάσεις της ΑΓΝΟ.

Ιστορικά η ΑΓΝΟ αντιμετώπισε σειρά προβλημάτων που σχετίστηκαν με κακοδιαχείριση. Είναι άκρως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το κόστος για την κατασκευή του εργοστασίου της στη δεκαετία του 1980 άγγιξε τα 13 δισεκατομμύρια δραχμές, θέτοντας τότε σε οικονομική αστάθεια το οικοδόμημα της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας. Μάλιστα, το 1997 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωνε την Ελλάδα για την πρόθεσή της να κινήσει διαδικασίες ελέγχου για τις επιχορηγήσεις που είχαν δοθεί έως τότε από το κράτος προς την ΑΓΝΟ. Η παρέμβαση της Κομισιόν αποτέλεσε σταδιακά την αρχή του τέλους για την γαλακτοβιομηχανία με τη μορφή της συνεταιριστικής επιχείρησης.

Αναφέρουμε για λόγους ιστορικότητας ότι οι αδελφοί Σαράντη είχαν επιδιώξει και το 2003 να αποκτήσουν την ΑΓΝΟ μέσω της ΤΥΡΑΣ. Εν τέλει την απέκτησε η Κολιός, στα χέρια της οποίας έφτασε έως την χρεοκοπία. Μάλιστα τα αδέλφια Σαράντη είχαν επιχειρήσει και σε άλλους πλειστηριασμούς που έγιναν μετά την διακοπή λειτουργίας της ΑΓΝΟ, να αποκτήσουν την γαλακτοβιομηχανία, ωστόσο το τίμημα ήταν σημαντικά υψηλότερο, βασική αιτία για την οποία οι προηγούμενοι διαγωνισμοί κηρύσσονταν άγονοι.

Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών το 2021 ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία έγραψε τζίρο 427 εκατ. ευρώ από 405 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020. Έχει υπό την ιδιοκτησία του 7 εργοστάσια σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία και απασχολεί 1.550 άτομα.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα