Η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε στον Βύρωνα ένα σπάνιο και συλλεκτικό νόμισμα.

nomisma e1649015358434
Spread the love

Αν ζούσε σήμερα ο Λόρδος Βύρων, μια τόσο εκκεντρική προσωπικότητα, ένας «ροκ σταρ» της εποχής του, σίγουρα θα το είχε βρει καλή ιδέα: Η Ελλάδα είναι το πρώτο επίσημο κράτος που του αφιερώνει συλλεκτικό νόμισμα, πριν και από την πατρίδα του τη Βρετανία. Η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ιδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) παρουσίασαν την Τρίτη το πρώτο αργυρό συλλεκτικό νόμισμα της σειράς «Φιλέλληνες» που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Είναι αφιερωμένο στον άνθρωπο που άλλαξε με την επιρροή του και κυρίως με τον θάνατό του την εικόνα πολλών Ευρωπαίων για τον ελληνικό ξεσηκωμό. Το μικρό αυτό «έργο τέχνης» υπογράφουν δύο πολύ χαρισματικοί καλλιτέχνες της ΙΕΤΑ, ο Γιώργος Σταματόπουλος και η Μαρία Αντωνάτου.

Atlas VPN

trapeza-tis-ellados-ena-syllektiko-nomisma-gia-ton-vyrona0

Στην παρουσίαση, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στάθηκε στην ιδιαίτερη μορφή του Βύρωνα: «Υπήρξε η πλέον χαρακτηριστική φυσιογνωμία του ευρωπαϊκού ρομαντισμού. Η ταραχώδης προσωπική του ζωή, η αντισυμβατικότητα και ο παρορμητισμός του, η ροπή προς το περιπετειώδες και το εξωτικό, αλλά και η συμμετοχή του σε επαναστατικά και απελευθερωτικά κινήματα διαμόρφωσαν τον βυρωνικό ήρωα ως την εμβληματική μορφή του ρομαντισμού». Τον λόγο πήρε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης: «Οι φιλέλληνες ήταν εδώ με απόλυτη ανιδιοτέλεια και αυτό εξακολουθεί να το αντιλαμβάνεται και να το ερμηνεύει έτσι ο ελληνικός λαός. Στην περίοδο εκείνη ο Βύρων ήταν ο πιο επώνυμος από αυτούς».

Google news

trapeza-tis-ellados-ena-syllektiko-nomisma-gia-ton-vyrona1

Από την επίσημη πρώτη του νομίσματος δεν θα μπορούσε να λείπει και ένας σύγχρονος συνεχιστής της φιλελληνικής παράδοσης, ο τέως Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζον Κίτμερ. «Η προσωπική θυσία του Βύρωνα για την Ελλάδα αποτελεί έμπνευση για τους Ελληνες και τους φιλέλληνες κάθε έθνους», είπε μέσω βιντεοκλήσης από την Αγγλία. Την παράσταση έκλεψε ο ιστορικός και ελληνιστής Ρόντρικ Μπίτον, που φώτισε μια λιγότερο γνωστή πτυχή της ζωής του Βύρωνα, δηλαδή τη συμβολή του στα οικονομικά του Αγώνα: «Δούλευε ακατάπαυστα για να εξασφαλίσει πόρους. Οταν πέθανε η πρώτη δόση του ποσού των 800.000 στερλινών –περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ σήμερα– που είχε συγκεντρωθεί στο Λονδίνο, είχε ήδη σταλεί στην ελληνική κυβέρνηση. Με σημερινά δεδομένα πράγματι ο μέγας φιλέλληνας θα υποστήριζε και τα μνημόνια».

trapeza-tis-ellados-ena-syllektiko-nomisma-gia-ton-vyrona2

«Ενα αναμνηστικό νόμισμα δεν είναι απλώς ένα κομμάτι μέταλλο με θέματα από μία άλλη εποχή, είναι ένα έργο τέχνης σε μικρογραφία, ένα ταξίδι στον χρόνο», συμπλήρωσε ο Νίκος Βασιλόπουλος, διευθυντής του ΙΕΤΑ. Την παρουσίαση συντόνισε ο ιδιαίτερα αξιόλογος ιστορικός Κώστας Κωστής και στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» και ο νυν πρέσβης του Η.Β. Μάθιου Λοτζ.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα