Τέλος όλα για τους ανεμβολίαστους… ή όχι;

graffiti e1648928524175
Spread the love

Ένας μήνας απέμεινε για το τέλος στα μέτρα και η αντίστροφη μέτρηση για το καλοκαίρι χωρίς περιορισμούς ξεκινά. Το Πάσχα 2022 τελικά τα μέτρα στην εστίαση θα συνεχίσουν να ισχύουν, καθώς οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας έκριναν ότι είναι καλύτερο να καταργηθούν αμέσως μετά την Πρωτομαγιά του 2022 για τους ανεμβολίαστους.

Govee Many GEOs

Έτσι, τα μέτρα που θα ισχύουν το Πάσχα είναι τα εξής:

Google news

Αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από τους κλειστούς χώρους της εστίασης
Οι εμβολιασμένοι μπαίνουν στην εστίαση με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού
Απαγορεύεται η είσοδος για ανεμβολίαστους σε: εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια.
Yποχρεωτική παραμένει η διεξαγωγή rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
Το μέτρο που μένει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους
Η άρση των μέτρων τελικά θα έρθει το τριήμερο της Πρωτομαγιάς και συγκεκριμένα στις 2 Μαΐου, οπότε και θα καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Θα συνεχίσει ωστόσο, μέχρι νεωτέρας, να είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, σε χώρους εργασίας, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια, σούπερ μάρκετ, κλπ. για όλους.

Το μέτρο που μένει μόνο για ανεμβολίαστους
Η συζήτηση για την κατάργηση των υποχρεωτικών rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους έχει ξεκινήσει, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Θα προηγηθεί η μείωση των rapid test από δύο σε ένα την εβδομάδα.

Έτσι, παρότι δεν θα χρειάζονται rapid test για να μπαίνουν σε εστίαση, λιανεμπόριο, θα συνεχίσουν να κάνουν έλεγχο για την εργασία τους.

Επειδή όμως το καλοκαίρι οι έλεγχοι ενδεχομένως να περιοριστούν μόνο με self test, ίσως από το καλοκαίρι και για κάποιο χρονικό διάστημα να μην γίνεται ούτε το ένα rapid test. Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Το σχέδιο για καλοκαίρι χωρίς μέτρα
Σύμφωνα με όσα έχει αποσαφηνίσει, μέχρι στιγμής, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τα μέτρα «δεν καταργούνται, αλλά αναστέλλονται», ενώ θα επανεξεταστούν από το φθινόπωρο οπότε και οι επιστήμονες αναμένουν νέα έξαρση της πανδημίας.

Η άρση των περισσότερων μέτρων, έστω και προσωρινά, θα φέρει ένα ελεύθερο καλοκαίρι, χωρίς περιορισμούς ούτε για εμβολιασμένους, ούτε για ανεμβολίαστους, εκτός ίσως από την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, μέσα μεταφοράς και πιθανότατα και σούπερ μάρκετ.

Το σχέδιο για το καλοκαίρι πάντως περιλαμβάνει ελέγχους μόνο με self test και χωρίς την ανάγκη για μοριακό έλεγχο ή rapid test, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα