Οικογενειακός γιατρός – Διπλό bonus σε όσους εγγράφονται στο σύστημα, αλλά και κίνητρα για όσους γιατρούς γράφονται

doctor laptop
Spread the love

Μεγάλες αλλαγές στην πρόσβαση των πολιτών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας φέρνει το νομοσχέδιο για την Υγεία, με πρώτη την υποχρεωτική εγγραφή των πολιτών σε θεράποντα (οικογενειακό) γιατρό που θα αποτελεί τον προσωπικό τους σύμβουλο υγείας και θα είναι ο απαραίτητος κρίκος στην αλυσίδα έκδοσης παραπεμπτικού, προκειμένου να εξεταστούν από γιατρό ειδικότητας.

Lightinthebox WW

Ο οικογενειακός γιατρός-προσωπικός σύμβουλος υγείας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη νέα εποχή της ΠΦΥ και η εγγραφή των πολιτών συνοδεύεται από ισχυρό κίνητρο γιατί θα προσφέρει τουλάχιστον δύο bonus σε κάθε εγγεγραμμένο. Για να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες εγγραφές, οι εγγεγραμμένοι θα έχουν αφενός μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα, 20% αντί για 25% που είναι το γενικό ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων με το ισχύον καθεστώς.

Google news

Αφετέρου θα έχουν προτεραιότητα στη διενέργεια εξετάσεων ή άλλων ιατρικών πράξεων σε Κέντρα Υγείας ή νοσοκομεία, εφόσον διαθέτουν το σχετικό παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό, σε σχέση με άλλους πολίτες που θα αναζητούν την πρόσβαση στις δομές υγείας μέσα από ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία πχ των Κέντρων Υγείας ή των νοσοκομείων.

Η εμπειρία από την πανδημία έδειξε ότι η δημιουργία κινήτρων είναι μια πολιτική υγείας που αποδίδει καρπούς και αυτό το πολύτιμο δίδαγμα θα αξιοποιηθεί στην αναδιάρθρωση του ΕΣΥ και προς τις δύο πλευρές, δηλαδή και για τους πολίτες που χρειάζονται υπηρεσίες υγείας και για τους εργαζόμενους υγειονομικούς, που τις προσφέρουν.

Το παραπεμπτικό που θα δίνει στους πολίτες ο προσωπικός τους σύμβουλος υγείας θα απαιτείται για τα μη επείγοντα προβλήματα υγείας. Σε ό,τι αφορά τα επείγοντα η αντιμετώπισή τους θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται με το ισχύον καθεστώς, δηλαδή στο πλαίσιο των εφημερευόντων νοσοκομείων και με άμεση και απευθείας πρόσβαση των πολιτών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί πως οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού μόνοι τους στα νοσοκομεία για τη διενέργεια ιατρικών πράξεων (διαγνωστικές εξετάσεις, επεμβάσεις, κλινικός έλεγχος), αλλά στα νοσοκομεία θα έχουν προτεραιότητα όσοι διαθέτουν παραπεμπτικό από οικογενειακό γιατρό.

Ποιοι γιατροί θα μπορούν να γίνουν προσωπικοί σύμβουλοι υγείας

Η λίστα των γιατρών που θα μπορούν να επιλεχθούν από τους πολίτες ως προσωπικός τους σύμβουλος υγείας θα καταρτιστεί από το υπουργείο Υγείας. Αφορά τρεις κατηγορίες, παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδίατρους που θα αναλάβουν ως θεράποντες οικογενειακοί γιατροί -προσωπικοί σύμβουλοι υγείας τους πολίτες ως ασθενείς, μέσω όλων των δομών, που συνθέτουν το οικοδόμημα της ΠΦΣ και που περιλαμβάνουν τα ιδιωτικά ιατρεία, τα Κέντρα Υγείας, τα δημόσια και τα ιδιωτικά Πολυϊατρεία.

Με το νέο νομοσχέδιο, το υπουργείο Υγείας, θα προσφέρει συμβάσεις με ελκυστικούς όρους και κίνητρα στους γιατρούς ώστε να δηλώσουν την ένταξή τους στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας.

Το νέο νομοσχέδιο επιφυλάσσει δύο σημαντικές αλλαγές για τους γιατρούς, πρώτον ότι θα αποζημιώνονται κατά κεφαλή και όχι με βάση τον αριθμό των ιατρικών επισκέψεων όπως είναι το ισχύον καθεστώς και δεύτερον ότι ως οικογενειακοί γιατροί θα μπορούν να εντάσσονται και να δέχονται τον προβλεπόμενο αριθμό ασθενών και οι ιδιώτες γιατροί, παθολόγοι, γενικοί γιατροί, παιδίατροι, στα Πολυιατρεία όπως και όλοι οι γιατροί των προαναφερθεισών ειδικοτήτων στις δημόσιες δομές ΠΦΥ, δηλαδή στα Κέντρα Υγείας και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Δηλαδή, οι γιατροί που το επιθυμούν, μπορούν να παρακολουθούν ως οικογενειακοί γιατροί συγκεκριμένο αριθμό πολιτών και να λαμβάνουν επιπλέον αποζημίωση στις ετήσιες αποδοχές τους. Οι συμβάσεις των γιατρών θα ορίζουν ρητά το πλαίσιο των ιατρικών ενεργειών και πράξεων του προσωπικού σύμβουλου υγείας σε σχέση με τον εγγεγραμμένο πολίτη.

Η αποζημίωση του γιατρού θα αφορά αυστηρά συγκεκριμένες πράξεις, πχ τις ετήσιες επισκέψεις, την ενεργοποίηση και επικαιροποίηση του ιατρικού φακέλου υγείας, τις παραπομπές σε άλλες δομές υγείας. Ότι δεν περιέχεται στη σύμβαση, θα αποτελεί επιπλέον αμοιβή του γιατρού.

Τώρα σε ό,τι αφορά τους ειδικευμένους γιατρούς, δηλαδή τις άλλες ειδικότητες γιατρών πλην των οικογενειακών (παθολόγων, γενικών γιατρών, παιδιάτρων), αυτοί θα δέχονται κανονικά τους χρόνιους ασθενείς τους, διατηρώντας καθοριστικό ρόλο στην ΠΦΥ.

Για παράδειγμα, οι καρδιοπαθείς, θα μπορούν να παρακολουθούνται από τον καρδιολόγο τους ο οποίος θα λειτουργεί για το νόσημά τους ως οικογενειακός γιατρός, οι νεφροπαθείς από τον νεφρολόγο, τα άτομα με χρόνια ηπατική νόσο από τον γαστρεντερολόγο-ηπατολόγο κλπ. Όλοι οι χρονίως πάσχοντες θα επισκέπτονται τους γιατρούς τους χωρίς να χρειάζονται παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό.

Επτά κριτήρια για τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας

Στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Συστήματος που θα κατατεθεί περιλαμβάνονται αλλαγές για τις συμβάσεις που θα υπογράφει πλέον ο ΕΟΠΥΥ με όλους τους ιδιώτες παρόχους υγείας του Οργανισμού.

Προκειμένου να υπάρξει συνεργασία με τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τις ιδιωτικές κλινικές και τα Κέντρα Αποκατάστασης, θα λαμβάνονται υπόψη οι συνολικές υποδομές και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός των παρόχων, η εξειδίκευση του προσωπικού που διαθέτει κάθε πάροχος, οι ειδικότητες των γιατρών- ιδίως σε σχέση με τα περιστατικά που καλύπτει ο πάροχος, καθώς και οι κλίνες ΜΕΘ, οι πιστοποιήσεις που έχει λάβει από αρμόδιους φορείς, και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, η ορθή κλινική πρακτική, τα ιατρικά λάθη και το ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων, η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και οι δαπάνες που υποβάλλουν οι πάροχοι προς τον ΕΟΠΥΥ σε συνάρτηση με τη διαδικασία ελέγχου και εκκαθάρισης.

Είναι γνωστό ότι η καταπολέμηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων με την αντιμετώπιση των ανθεκτικών μικροβίων αποτελεί προσωπική «σταυροφορία» για τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο οποίος έδωσε οργισμένη απάντηση στη Βουλή στην κριτική του τομεάρχη Υγείας του Σύριζα, Ανδρέα Ξανθού διευκρινίζοντας πως δεν πέρασε με κανένα «λαθραίο» άρθρο ρύθμιση για την κατάργηση της μονιμότητας στις προσλήψεις γιατρών και αντιθέτως με το άρθρο 82, του Νόμου 4915/22 αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία του ειδικευμένου γιατρού σε υπηρεσίες του κρατικού συστήματος υγείας κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μ. Βρετανίας και συνυπολογίζεται για την εξέλιξη του γιατρού ως προϋπηρεσία του ΕΣΥ.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα