Τίτλοι τέλους για το ηλιέλαιο.

ilielaio e1648839039958
Spread the love

Η Ρωσία απαγορεύει την πώληση των σπόρων ηλίανθων, ενώ επιβάλλει ποσόστωση στην πώληση ηλιελαίου μέχρι τον Αύγουστο.

Gshopper Many GEOs

Η Ρωσία από την 1η Απριλίου απαγορεύει τις εξαγωγές σπόρων ηλίανθου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου. Ποσόστωση μπαίνει όμως και στην εξαγωγή ηλιελαίου ώστε να αποφευχθεί η έλλειψη αλλά και να διατηρηθούν στα σημερινά τους επίπεδα οι τιμές στην εσωτερική αγορά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας.

Google news

«Με την τιμή ηλιελαίου και σπόρων ηλίανθου να ανεβαίνουν παγκοσμίως, υπάρχει αυξημένη ζήτηση για το ρώσικο προϊόν» ανέφερε το υπουργείο Γεωργίας.
Έτσι από 1 Απριλίου μέχρι και 31 Αυγούστου απαγορεύεται η εξαγωγή σπόρων ηλίανθου από τη Ρωσία, ενώ τίθεται ποσόστωση στην εξαγωγή ηλιελαίου 1.5 εκατομμύριο τόνοι μεταξύ 15 Απριλίου και 31 Αυγούστου.

Ποσόστωση 700.000 τόνων θα υπάρξει και στην εξαγωγή ηλιάλευρου, ανέφερε το υπουργείο.

Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ηλιελαίου, με την Ινδία να είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές. Η Ινδία έχει συμβόλαιο για την αγορά 45.000 τόνων ρωσικού ηλιελαίου τον Απρίλιο σε τιμές ρεκόρ, καθώς οι τιμές των μαγειρικών λαδιών στην τοπική αγορά έχουν «ξεφύγει» από τη στιγμή που σταμάτησε η εισαγωγή από την εμπόλεμη Ουκρανία.

Το υπουργείο Γεωργίας της Ρωσίας είχε από την προηγούμενη εβδομάδα προειδοποιήσει πως η Μόσχα θα πρέπει να θέσει ποσόστωση στην εξαγωγή ηλιελαίου ώστε να διατηρήσει την σταθερότητα στην εσωτερική της αγορά. Το βήμα αυτό της Μόσχας εντάσσεται στο πλαίσιο της περιφρούρησης των αποθεμάτων της αγοράς τροφίμων μετά τις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Αυτό το πακέτο μέτρων θα εξαλείψει τον κίνδυνο ελλείψεων, αλλά και εκείνον της αύξησης του κόστους πρώτων υλών» αναφέρει το υπουργείο.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα