Ποιός είναι ο αντικαταστάτης του ηλιελαίου;

patates1 e1648751787862
Spread the love

Οι τιμή του ηλιέλαιου έχει εκτοξευτεί μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τα νοικοκυριά να αγωνιούν για το κόστος των φυτικών ελαίων και τους επαγγελματίες της εστίασης να σκέφτονται να σταματήσουν να σερβίρουν τηγανιτές πατάτες.

Govee Many GEOs

Ο Κωνσταντίνος Φασσέας, ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου πρότεινε εναλλακτικές λύσεις για το τηγάνισμα, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Google news

«Στην Ελλάδα παραδοσιακά τηγανίζουμε στο τηγάνι και όχι στην φριτέζα και χρησιμοποιούμε πολύ λιγότερο λάδι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όχι το ελαιόλαδο για να μη καταστραφεί η γεύση όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 160 °C, αλλά το ραφιναρισμένο ή εξευγενισμένο ελαιόλαδο που αντέχει μέχρι τους 240 °C», δήλωσε ο κ. Φασσέας. Όπως τόνισε ο ομότιμος καθηγητής του ΓΠΑ το συγκεκριμένο είδος ελαιολάδου το οποίο είναι πιο οικονομικό από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σε ανάλογη τιμή με το ηλιέλαιο αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες.

Ο ομότιμος καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου αναφέρθηκε επίσης και στις μαργαρίνεςκαι τα φοινικέλαια που έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά. «Οι μαργαρίνες είναι αυτές που μας έφεραν το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο, γιατί αυτά τα λάδια χρησιμοποιούν για να τα υδρογονώσουν. Ενώ τα τελευταία χρόνια, μας ήρθε και το φοινικέλαιο το οποίο δυστυχώς έχει χρησιμοποιηθεί παντού» είπε ο κ. Φασσέας τονίζοντας ότι καλό είναι μην το επιλέγουμε. Όσον αφορά το βούτυρο, τόνισε ότι είναι παρεξηγημένο είδος.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα