Συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Σαϊντού Καμαρά.

mitsotakis saidu 8 e1648670497517
Spread the love

Προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για την «Οδύσσεια» του ασυνόδευτου προσφυγόπουλου από τη Γουινέα, που λόγω της επικείμενης ενηλικίωσής του απειλείται με απέλαση από την Ελλάδα – Η τελική απόφαση για τη χορήγηση ασύλου στον νεαρό μαθητή θα ληφθεί αύριο, οπότε και θα εκδικαστεί η προσφυγή του σε δεύτερο βαθμό
Το Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη επισκέφτηκε σήμερα ο Σαϊντού Καμαρά από τη Γουινέα, ο οποίος φοιτά τα τελευταία χρόνια στο 1ο Γενικό Λύκειο Αγίου Δημητρίου Αττικής, ενώ απειλείται με απέλαση από την Ελλάδα σε λίγες ημέρες, λόγω της ενηλικίωσής του.

Redmagic WW

Ο πρωθυπουργός δήλωσε το προσωπικό ενδιαφέρον του για την υπόθεση του μαθητή από την Γουϊνέα και τον ενημέρωσε για τις κινήσεις της Κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ενίσχυση του φακέλου του με υλικό σχετικά με τη συμμετοχή και την απόδοσή του στο σχολικό περιβάλλον με βάση τις εισηγήσεις του Τμήματος Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων, που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2019.

Google news

mitsotakis-saidu-8

mitsotakis-saidu-6

mitsotakis-saidu-4

mitsotakis-saidu-1

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε, ακόμη, την προσδοκία του, η Απόφαση της Αρχής Προσφυγών να είναι τέτοια που θα επιτρέψει στον Σαϊντού Καμαρά να κάνει την Ελλάδα τη δεύτερη πατρίδα του.

Ο πρωθυπουργός έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για την «Οδύσσεια» του ασυνόδευτου προσφυγόπουλου, που συμμετείχε στη φετινή μαθητική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου με το σχολείο του προκαλώντας συγκίνηση στο πανελλήνιο.

5551054

5551060

5551064

Η υπόθεσή του έχει κινητοποιήσει ήδη την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να μην ανακοπεί η διαδικασία ενσωμάτωσής του στην ελληνική κοινωνία, η οποία περιγράφεται ως «υποδειγματική» από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές του σχολείου του, στον Άγιο Δημήτριο.

DSC_3180

Ενισχύοντας το φάκελο

Παρότι η τελική απόφαση για τη χορήγηση ασύλου στον νεαρό μαθητή θα ληφθεί αύριο, 30 Μαρτίου, οπότε και θα εκδικαστεί η προσφυγή του σε δεύτερο βαθμό, η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό είχε -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- «συμβολικό χαρακτήρα», καθώς η ένστασή του στην πρωτοβάθμια απόφαση κρίνεται από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή, χωρίς να είναι εφικτή κανενός είδους άλλη γνωμοδότηση από πλευράς της Πολιτείας.

Υπενθυμίζεται ότι η «διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ασύλου του Σαϊντού Καμαρά (Πολίτη Τρίτης Χώρας) έλαβε χώρα βάσει του Διεθνούς Δικαίου και της κείμενης νομοθεσίας, αλλά ο νεαρός μαθητής έχει λάβει απορριπτική απόφαση α’ βαθμού», σύμφωνα με πηγές με του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής τον περασμένο Δεκέμβριο. Στην απόφαση πρώτου βαθμού έχει, ωστόσο, ασκηθεί προσφυγή, η οποία θα εκδικαστεί από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Προσφυγών, την ερχόμενη Τετάρτη 30 Μαρτίου.

Το προηγούμενο διάστημα, όμως, η ελληνική κυβέρνηση έχει φροντίσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο το φάκελο του συγκεκριμένου μαθητή μέσα από στοιχεία που συγκέντρωσε για τη σχολική του παρουσία το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πιθανότητες υπέρ της παραμονής του στη χώρα.

«Σχετικά με την υπόθεση του Σαϊντού Καμαρά, ο Διευθυντής, οι Καθηγητές, οι συμμαθητές του & το Υπ. Παιδείας μεριμνήσαμε για την ενίσχυση του φακέλου του με υλικό σχετικά με τη συμμετοχή και απόδοσή του στο σχολικό περιβάλλον. Θα αναμένουμε την απόφαση της Αρχής Προσφυγών» ανέφερε σχετικά η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ενώ το 1ο Γενικό Λύκειο Αγίου Δημητρίου έχει αγκαλιάσει πλήρως το νεαρό πρόσφυγα από τη Γουινέα.

«Έχουν γίνει, εδώ και καιρό από την πλευρά της πολιτείας όλες οι απαραίτητες ενέργειες που ενισχύουν αυτό το αίτημά του», ανέφερε σχετικά σήμερα και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας πως «χωρίς κορώνες και κινήσεις εντυπωσιασμού το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2019 στο υπουργείο Παιδείας κάνει το ίδιο ακριβώς για όσα παιδιά το χρειάζονται, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι τη σχολική χρονιά 2021-22 σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά εγγραφής και φοίτησης, μαθητών-προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδος».

DSC_8820

Στην περίπτωση του Σαϊντού Καμαρά, η σχολική κοινότητα στο δήμο Αγίου Δημήτριου Αττικής απηύθυνε προ ημεών δημόσια έκκληση για διεθνή προστασία του αριστούχου μαθητή της, καθώς αυτός έχει ενταχθεί πλήρως στην εκπαιδευτική ζωή του σχολείου τους. Σε κοινή έκκλησή τους, μάλιστα, ο Σύλλογος Διδασκόντων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και το δεκαπενταμελές συμβούλιο του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Δημητρίου επισημαίνουν για τον Σαϊντού Καμαρά ότι «με τεράστια προσωπική προσπάθεια πέτυχε να ενταχθεί στη μαθητική κοινότητα της πόλης μας, να αντεπεξέλθει, παρά τη δυσκολία προσαρμογής λόγω γλώσσας», ζητώντας παράλληλα από τις αρμόδιες αρχές «να επανεξετάσουν την υπόθεσή του με μια ματιά που θα αναγνωρίζει τόσο τις απαγορευτικές συνθήκες επιστροφής του στην πρώτη του πατρίδα όσο, κυρίως, και τη σημαντική πρόοδο στη διαδικασία ένταξής του που τον καθιστούν παράδειγμα για ανάλογες περιπτώσεις», όπως σημειώνουν.

Έχουν περάσει τρία χρόνια, άλλωστε, από τη στιγμή που το ασυνόδευτο προσφυγόπουλο από τη Γουινέα έφτασε στην πόλη τους, για να βρει στέγη και θαλπωρή στο ξενώνα «Εστία» της οργάνωσης «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που λειτουργεί στα διοικητικά όρια του δήμου Αγίου Δημητρίου, εντούτοις η προσπάθειά του να ριζώσει στην Ελλάδα, δεν καρποφόρησε ακόμη.

Μαθημένος από μικρός στα δύσκολα, ο Σαϊντού Καμαρά ξεκίνησε από τη Γουινέα σε ηλικία 14 ετών, για να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό του στη Δύση. Αφηγούμενος την «Οδύσσεια» του μαθητή του, ο Σαϊντού «πήγε στη Σενεγάλη, την Τουρκία και έφτασε ναυαγός στην Κάλυμνο τον Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών. Μεταφέρθηκε σε προσφυγικές δομές και έφτασε τελικά στον Άγιο Δημήτριο, όπου βρήκε την οικογένειά του. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ένταξης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στην ελληνική κοινωνία» εξήγησε ο Διευθυντής του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου, Νικόλαος Κακλαμάνος.

Στο πλευρό του η τοπική κοινωνία

Ομόφωνα τοποθετήθηκαν υπέρ της προσπάθειας του Σαϊντού Καμαρά να παραμείνει στη χώρα και στον Άγιο Δημήτριο όλες οι δημοτικές παρατάξεις του δήμου κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ η τοπική ΕΛΜΕ έχει προκηρύξει στάση εργασίας μεθαύριο, Τετάρτη, οπότε κρίνεται σε δεύτερο βαθμό η απέλασή του, ώστε δημότες, εκπαιδευτικοί, γονείς και συμμαθητές να του συμπαρασταθούν από κοντά, σε μια τόσο κομβική στιγμή για την μετέπειτα ζωή του.

«Ερχόταν με τα πόδια»

Ενόψει της εκδίκασης την προσεχή Τετάρτη, «όλη η τοπική κοινωνία είναι δίπλα στο σχολείο, στη σχολική κοινότητα και στηρίζει το αίτημα να παραμείνει ο συμμαθητής του στη χώρα, στον τόπο και στο σχολείο» ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, σημειώνοντας ότι ο 17χρονος μαθητής «δεν έλειψε ποτέ από καμία δραστηριότητα». Αντίθετα, «συμμετείχε σε όλες ακόμη και όταν χρειαζόταν μια μικρή οικονομική συμμετοχή, χάρη στο χαρτζιλίκι των συμμαθητών του και αυτό είναι συγκινητικό» παρατήρησε η κ. Ανδρούτσου, περιγράφοντας ακόμη ότι ο Σαϊντού Καμαρά «ακόμη και όταν άλλαξε χώρο διαμονής γιατί ενηλικιώθηκε, εξακολουθούσε να έρχεται ακόμη και με τα πόδια στο σχολείο στον Άγιο Δημήτριο για να μην αλλάξει σχολικό περιβάλλον».

Να βρεθεί η «ρωγμή»

«Είναι τεράστιο το πισωγύρισμα» σχολίασε η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου για το ενδεχόμενο απέλασης, καλώντας τους αρμόδιους να αξιοποιήσουν το πλαίσιο και να βρουν τη ρωγμή στο γράμμα του νόμου. «Πρέπει να του δοθεί η δεύτερη ευκαιρία» τόνισε ακόμη η κ. Ανδρούτσου, προαναγγέλλοντας την παρουσία της δημοτικής αρχής στην συζήτηση της προσφυγής της Τετάρτης.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα