Η τιμή του αρνιού… ανεβαίνει!

arni e1648670934160
Spread the love

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι κτηνοτρόφοι από τις ανατιμήσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην αγορά κρέατος. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Παναγιώτης Πεβερέτος, εκτιμά ότι το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο σε σχέση με άλλες χρονιές.

Zaful WW

Το κόστος στη διατροφική αλυσίδα έχει εκτοξευθεί στα ύψη, με τους κτηνοτρόφους να μην μπορούν να σηκώσουν το βάρος των αυξήσεων και να κρούουν τον «κώδωνα» του κίνδυνου για το μέλλον του κλάδου.

Google news

Σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο, ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει ήδη υποστεί πλήγμα, καθώς οι τιμές των ζωοτροφών αυξάνονται κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Ο ίδιος ανέφερε: «Οι βασικές τροφές που χρησιμοποιούμε (καλαμπόκι, τριφύλλι, κριθάρι), έχουν σημειώσει αύξηση έως και 70%. Η κατάσταση είναι καταστροφική».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων τόνισε ότι οι τιμές των ζωοτροφών έχουν ανέλθει σε απαγορευτικό πλέον κόστος.

Συγκεκριμένα:

•Η τιμή αγοράς του καλαμποκιού, σε τιμές παραγωγού, ανέρχεται στα 45 λεπτά, όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 20 λεπτά.
•Η τιμή αγοράς του τριφυλλιού, σε τιμές παραγωγού, ανέρχεται στα 40, όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 18 λεπτά.
• Η τιμή αγοράς του κριθαριού ανέρχεται στα 43 λεπτά, όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 20 λεπτά.

Ακρίβεια: Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι κτηνοτρόφοι από τις αυξήσεις στις τιμές.
Ανατιμήσεις και στο κρέας.
Intime / Φωτογραφία Αρχείου
Πεβερέτος: «Καταστρέφεται η κτηνοτροφία»
Επιπροσθέτως, ο κ. Περεβέτος επισήμανε, ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης για τον κλάδο, τότε οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να σταματήσουν την παράγωγη αφού το κέρδος είναι ανύπαρκτο με τις σημερινές τιμές αγοράς ζωοτροφών.
«Σκεφτόμαστε να πουλήσουμε τα ζώα και να φύγουμε από τον κλάδο. «Μπαίνουμε μέσα», καταστρέφεται η κτηνοτροφία», ανέφερε.

«Ήδη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κτηνοτρόφοι έχουν πουλήσει ή και θανατώσει τα κοπάδια τους». Αρκετοί κτηνοτρόφοι της Λάρισας σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο εγκατέλειψαν την κτηνοτροφία, σφάζοντας 5.500 πρόβατα.

Οι ανατιμήσεις που παρατηρούνται στην αγορά του κρέατος ένα μήνα πριν το Πάσχα είναι ήδη ορατές. Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο «δεν γνωρίζουμε ακόμα που θα φτάσει η τιμή του κρέατος και πόσο μπορεί ο κόσμος να τα αγοράσει. Εκτιμώ ότι η τιμή θα κινηθεί απ 13 με 15 ευρω το κιλο. Την άλλη εβδομάδα θα έχουμε διαμορφωμένη εικόνα».


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα