Στο ερώτημα εάν υπάρχουν “ουρανοκατέβατα” κέρδη στην αγορά ηλεκτρισμού αλλά και ποιο είναι το ύψος τους θα κληθεί να δώσει απάντηση ο έλεγχος που πραγματοποιεί η ΡΑΕ στον κλάδο.
Ως γνωστόν, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης έχει ενταθεί η συζήτηση γύρω από το κατά πόσο υπάρχουν στην αγορά παραγωγοί ενέργειας οι οποίοι απολαμβάνουν τα αποκαλούμενα “ουρανοκατέβατα” κέρδη ή αλλιώς τα λεγόμενα windfall profits.
Μάλιστα για κάποιες αγορές της Δ. Ευρώπης, οι παραγωγοί αυτοί έχουν προσδιοριστεί και δεν είναι άλλοι από τις πυρηνικές μονάδες αλλά και τις ΑΠΕ που συμμετέχουν κανονικά στις αγορές ενέργειας χωρίς κάποιο σχήμα επιδοτούμενης τιμής.
Αυτές οι κατηγορίες παραγωγών θεωρείται ότι απολαμβάνουν υπερβολικά υψηλά κέρδη, καθώς αποζημιώνονται στην αγορά με τις τιμές που διαμορφώνονται από τις μονάδες φυσικού αερίου, που λόγω καυσίμου βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι εάν και στην Ελλάδα υπάρχουν παραγωγοί που να εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Σε αυτό το ερώτημα απάντηση καλείται να δώσει ο έλεγχος της ΡΑΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ρυθμιστική Αρχή αναμένεται να ελέγξει τα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών στη χονδρεμπορική αγορά.
Συγκεκριμένα θα υπολογιστεί σε μηνιαία βάση το ισοσταθμισμένο κόστος της κάθε μονάδας (LCOE) οι προσφορές που έγιναν στην αγορά, η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς και κατά συνέπεια θα προσδιοριστεί το κέρδος.
Επίσης θα ληφθεί υπόψη τι έγιναν αυτά τα έσοδα, εάν δηλαδή επεστράφησαν μέσω εκπτώσεων στην προμήθεια, ώστε από το ισοζύγιο να κριθεί εάν ο ηλεκτροπαραγωγός είχε υπερβάλλοντα κέρδη.
Η ΡΑΕ γνωρίζει ότι το μεγάλο περιθώριο κέρδους υπάρχει κυρίως για τα υδροηλεκτρικά, λιγότερο για τους λιγνίτες και πολύ λιγότερο για τις μονάδες αερίου.
Το βασικό ζήτημα είναι εάν τα ποσά που εισπράχθηκαν πέρασαν ως εκπτώσεις στην προμήθεια. Σε αυτό το κομμάτι έχει γίνει προεργασία καθώς η ΡΑΕ εποπτεύει την αγορά και επομένως εκτιμάται ότι σε διάστημα 15 ημερών μπορεί να υπάρχει εικόνα για όλο το επίμαχο διάστημα από τον Οκτώβριο έως το Μάρτιο.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά θα διασταυρωθούν με τους ίδιους τους παίκτες της αγοράς, τόσο τις καθετοποιημένες εταιρείες με παρουσία στη θερμική ηλεκτροπαραγωγή όσο και τους μη καθετοποιημένους προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν υψηλά περιθώρια κέρδους στην προμήθεια.
Τα κέρδη της ΔΕΗ
Το κρίσιμο ερώτημα αφορά πρωτίστως τις υδροηλεκτρικές και τις λιγνιτικές μονάδες, εάν δηλαδή προσπορίστηκαν ουρανοκατέβατα κέρδη το τελευταίο διάστημα. Επί της ουσίας, το ζήτημα αφορά κυρίως τη ΔΕΗ, η οποία είναι και η μοναδική παραγωγός που δραστηριοποιείται στα υδροηλεκτρικά και τους λιγνίτες.
Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο επισημαίνουν ότι η ΔΕΗ δεν προσκόμισε ουρανοκατέβατα κέρδη, κάτι που θα αποδειχθεί και με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του έτους. Και αυτό διότι η επιχείρηση επέστρεψε μέσω των εκπτώσεων που κάνει στα τιμολόγια της προμήθειας στους καταναλωτές τα όποια οφέλη προκύπτουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ αναμένεται να παρουσιάσει ισοσκελισμένο bottom line, χωρίς κέρδη, ακριβώς λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει για επιστροφή προς τους καταναλωτές όσο των δυνατόν υψηλότερων εκπτώσεων στα τιμολόγια προμήθειας.