Ποιό το σχέδιο για το φυσικό αέριο στην Ελλάδα;

mitsotakis m sinodos e1648331730530
Spread the love

«Τα βήματα που κάνουμε μπορεί να μην έχουν άμεσο αποτέλεσμα, αλλά έχουν αποτέλεσμα στις αγορές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός – Έκανε λόγο για δύσκολη συζήτηση, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν λαμβάνει αποφάσεις μέσα σε μια νύχτα – Δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας τροφίμων στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε
Συνέντευξη Τύπου για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Atlas VPN

«Είχαμε μια δύσκολη συζήτηση για τα ζητήματα ενέργειας» είπε, ενώ ανέφερε ότι συμπεριλήφθηκε ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά.

Google news

«Εκφράσαμε τη δυσφορία μας για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες δεν έχουν συνταχθεί με την υπόλοιπη Δύση για τις κυρώσεις και έτσι μειώνουν την αποτελεσματικότητά τους. Μίλησα σήμερα με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Τον προσκάλεσα να απευθυνθεί στη Βουλή, πιστεύω ότι θα το οργανώσουμε τις επόμενες ημέρες. Προσφέρθηκα, σε συνεννόηση με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, να οργανώσουμε μία ανθρωπιστική αποστολή για τη Μαριούπολη» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Για τα ζητήματα της ενέργειας είχαμε μια δύσκολη συζήτηση. Καταφέραμε να υπάρχει ρητή αναφορά στα πλαφόν των τιμών του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για προτάσεις για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Με μεγάλη χαρά ακούσαμε τις ανακοινώσεις ότι η Ευρώπη θα μπορεί να συζητά με μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου, όπως οι ΗΠΑ, για αγορά. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα, που η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή».

«Νομίζω ότι, παρά τις δυσκολίες και τις εντάσεις που υπήρξαν και είναι αρκετά συνηθισμένες εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μολονότι τα ΜΜΕ συνηθίζουν να τις δραματοποιούν, καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα, που νομίζω ότι είναι ικανοποιητικά. Σκοπός είναι να μην χρηματοδοτούμε τον πόλεμο της Ρωσίας. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει παρεμβάσεις για να συγκρατήσουν τις τιμές. Οι τιμές που βλέπουμε σήμερα έχουν ως αποκλειστικό υπαίτιο τον πρόεδρο Πούτιν και την παράλογη, παράνομη εισβολή που επέλεξε να κάνει στην Ουκρανία» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ένα θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση. έχω συγκαλέσει μία τέτοια σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την προσεχή Δευτέρα. Δεν αφορά τη χώρα μας, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μία τέτοια κρίση».

Οι ερωτήσεις των ΜΜΕ

– Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ενέργειας και με τους λογαριασμούς που πληρώνουν οι καταναλωτές;

«Τα βήματα που κάνουμε μπορεί να μην έχουν άμεσο αποτέλεσμα, αλλά έχουν αποτέλεσμα στις αγορές. Όμως, εμείς δεν περιμένουμε την Ευρώπη. Το πακέτο μέτρων χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους. Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στους καταναλωτές. Και αυτό θα το κάνουμε κάθε μήνα. Εξακολουθούμε να εξαντλούμε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που μας δίνει ο προϋπολογισμός».

– Για τη συμφωνία Μπάιντεν με Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το φυσικό αέριο:

«Η ελληνική αγορά είναι απολύτως καλυμμένη ως προς την ανάγκη φυσικού αερίου. Τις θετικές επιπτώσεις θα τις δούμε στο μέλλον, γιατί αυτή η κρίση δεν θα τελειώσει σε μία εβδομάδα ή σε ένα μήνα. Άμεσα αυτό που θα δουν οι Έλληνες πολίτες είναι τα 200 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, τις επιδοτήσεις… Όλα αυτά θα τα δουν μέσα στον Απρίλιο. Όλα αυτά είναι μέτρα ανακούφισης».

– Για τις κυρώσεις στη Ρωσία και την Τουρκία που δεν τις εφαρμόζει:

«Υπάρχει αναφορά στα συμπεράσματα. Η Τουρκία είναι δικιά της επιλογή και είναι δικιά μας επιλογή να την στηλιτεύουμε».

– Για κοιτάσματα σε Κρήτη και Ιόνιο:

«Ανακοινώσεις θα γίνουν λογικά τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Δεν ξέρουμε ακόμα αν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου».


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα