Θα υπάρξει επιστροφή του προστίμου για τους ανεμβολίαστους!?

b393671bf3c367e2c719bd666f3aa56c XL e1648226120469
Spread the love

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε ότι θα επιστρέψει το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60 από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1.

ZTE Many GEOs

Από 14 Απριλίου αποφασίστηκε το «πάγωμα του προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60. «Όταν μπήκε το πρόστιμο ήμασταν σε φάση κλιμάκωσης της πανδημίας και το ΕΣΥ ήταν επιβαρυμένο. Επομένως, ήταν απολύτως λογικό. Τώρα που είμαστε σε αποκλιμάκωση, μπορούμε να αναστείλουμε το μέτρο, όμως δεν το καταργούμε» τόνισε.

Google news

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, όμως, «το Σεπτέμβριο που περιμένουμε ότι πάλι θα πιεστεί το ΕΣΥ, το πρόστιμο θα επανέλθει. Η σχετική διάταξη αφήνει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο».

Μετά την εφαρμογή του μέτρου, από τους περίπου 560.000 ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 250.000 και η εμβολιαστική κάλυψη σε αυτό τον ευάλωτο πληθυσμό έχει ξεπεράσει το 90%. Έχει καταλογιστεί πρόστιμο και θα καταλογιστεί μέχρι τις 15 Απριλίου το ποσό των 300 ευρώ.

Δεν πιέζεται το ΕΣΥ αυτή τη στιγμή
Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν πιέζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Η διαφορά της τρέχουσας περιόδου με αυτή του Δεκεμβρίου 2021- Ιανουαρίου 2022 είναι ότι τώρα, ενώ τα κρούσματα παραμένουν σε έναν υψηλό αριθμό, η πίεση στο ΕΣΥ δεν είναι η ίδια» σχολίασε.

Χθες είχαμε 411 εισαγωγές και 370 εξιτήρια ενώ στην προηγούμενη φάση είχαμε φτάσει στο σημείο να έχουμε 200 παραπάνω εισαγωγές από ότι εξιτήρια.

Επίσης, έχουμε περίπου 2.000 κενές απλές κλίνες και αντιστοίχως, στις κλίνες ΜΕΘ, από τους περίπου 700 διασωληνωμένους, έχουμε πέσει στους 350.

Ο Υπουργόε Υγείας, πάντως, επικαλουμενος τη συνομιλία με τον κ. Hans Kluge, μοιράστηκε την ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για νέα έξαρση «ενδεχομένως από το Σεπτέμβρη, ακόμα και χωρίς να έχει εμφανιστεί νέα μετάλλαξη».

Οι ιδιώτες ιατροί θα συνταγογραφούν στους ανασφάλιστους μέχρι και τον Απρίλιο
Αυτή τη στιγμή συνταγογραφούν κανονικά οι ιδιώτες ιατροί στους ανασφάλιστους, μέχρι τις 30 Απριλίου, προκειμένου να υπάρξει ένας ανασχεδιασμός στο μέτρο. Το μέτρο της συνταγογράφησης των ανασφαλίστων μόνο από δημόσιες δομές θα επανέλθει το Μάιο, ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Ο Υπουργός εξήγησε το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης: «Η συνταγογράφηση φαρμάκων και θεραπειών στους ανασφάλιστους και από ιδιώτες ιατρούς είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ο ΕΟΠΥΥ κατά 150 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανασφάλιστων. Γι’ αυτό αποφασίστηκε η συνταγογράφηση να γίνεται μόνο στο ΕΣΥ, για να υπάρχει έλεγχος. Επειδή όμως υπήρξε μια δυσλειτουργία δόθηκε παράταση για την εφαρμογή του μέτρου».

Ο κ. Πλεύρης πρόσθεσε ότι κάποιοι χρόνιοι πάσχοντες θα εξαιρεθούν από το μέτρο «γιατί ο στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε την προκλητή ζήτηση, κάτι που δεν δημιουργούν οι χρονίως πάσχοντες».

Εξηγήσεις Πλεύρη για το έγγραφο του ΑΧΕΠΑ
ο Υπουργός Υγείας έδωσε εξηγήσεις για το πρόσφατο έγγραφο του ΑΧΕΠΑ που είδε το φως της δημοσιότητας και ανέφερε ότι οι εισαγωγές ασθενών γίνονται μόνο με έγκριση της διοίκησης.

Ο κ. Πλεύρης κάνει λόγο για «ατυχέστατη» διατύπωση που μπορεί να παρερμηνευτεί πολύ εύκολα.

«Στο ΑΧΕΠΑ πράγματι υπήρχε ένα έγγραφο, για το οποίο δόθηκαν εξηγήσεις από τη Διοίκηση. Ποια είναι η πραγματικότητα; Δυστυχώς- και γίνεται ΕΔΕ στο ΑΧΕΠΑ- ένας συμπολίτης μας που ήταν να πάρει ένα υλικό 18 χιλιάδων ευρώ για προγραμματισμένο χειρουργείο, για κάποιον περίεργο λόγο πήρε άλλος συμπολίτης μας τη σειρά του και πήρε το υλικό που του αντιστοιχούσε. Ο Διοικητής, λοιπόν, λέει ορθώς ότι «πρέπει η Διοίκηση να παρακολουθεί ότι τηρείται η σειρά των χειρουργείων». Όμως η διατύπωση του εγγράφου παρερμηνευόταν πολύ εύκολα, το έγγραφο έφταιγε δεν έφταιγε αυτός που διάβαζε το έγγραφο.

Ήταν ατυχέστατη η διατύπωση του εγγράφου, αλλά ο σκοπός για τον οποίο βγήκε ήταν να υπάρχει διαφάνεια ως προς τη σειρά των χειρουργείων και σε αυτό το κομμάτι το Υπουργείο στηρίζει απόλυτα τη Διοίκηση του ΑΧΕΠΑ, η οποία πρέπει να κάνει την έρευνα, αλλά να μην δημιουργούνται προβλήματα ως προς τις διατυπώσεις. Τίποτε άλλο, καμία παρέμβαση στο επιστημονικό έργο των γιατρών που τους σεβόμαστε απόλυτα και αυτοί είναι που αποφασίζουν για τις θεραπείες και στηρίζουν το εθνικό σύστημα υγείας μαζί με τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό» σχολίασε.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα