Κλείνουν οι εταιρίες Zara, Bershka, Pull & Bear και Oysho.

zara e1647804997983
Spread the love

Zara: Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία αρχίζουν να φαίνονται και στην αγορά. Η απόφαση της εταιρείας Inditex οδηγεί σε δραματικές εξελίξεις και στο εμπόριο.

Atlas VPN

Ο όμιλος κατεβάζει ρολά σε 502 φυσικά καταστήματα και σταματά τις online πωλήσεις στη Ρωσία που αποφέρει φέρνει περίπου το 8,5% του παγκόσμιου τζίρου της Inditex

Google news

Ο όμιλος εταιρειών Inditex, μητρική των εμπορικών σημάτων Zara, Bershka, Pull & Bear, Oysho, σταματά τη λειτουργία της στην Ρωσία και κλείνει καταστήματα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η ισπανική Inditex εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι σταματά την εμπορική δραστηριότητα στην Ρωσία, κλείνει τα 502 φυσικά καταστήματα και σταματά τις online πωλήσεις.

«Στις τρέχουσες συνθήκες, η Inditex δεν μπορεί να εγγυηθεί την συνέχιση της λειτουργίας της στην Ρωσική Ομοσπονδία προσωρινά διακόπτει τις δραστηριότητές της» ανέφερε η μητρική της Zara στην ανακοίνωση.

Η Ρωσία αποφέρει περίπου το 8,5% του παγκόσμιου τζίρου της Inditex.

Zara: Οργή και από τους καταναλωτές
Με μία ανάρτηση – ντοκουμέντο, το ΣΕΑ αναφέρει πως η γνωστή αλυσίδα προχώρησε σε περικοπή του μισθού για τις ημέρες του χιονιά.

«Τα “Zara” των δισ. κερδών ανακοίνωσαν ότι κόβουν από τους εργαζόμενους των 500 ευρώ το μεροκάματο της Δευτέρας 24 Γενάρη σε όσους έφυγαν νωρίτερα από τη δουλειά για να φτάσουν σπίτι τους ή δεν πήγαν λόγω του χιονιά».

Το παραπάνω καταγγέλλει o Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ) με ανάρτησή του στο Τwitter παραθέτοντας το μήνυμα του τμήματος Προσωπικού προς τους εργαζομένους.

«Διεκδικούμε και απαιτούμε να μη ζούμε σε ένα κράτος που είναι εχθρικό απέναντι στις ζωές μας, που μας πνίγει και παγώνει το χειμώνα και μας καίει το καλοκαίρι, αλλά είναι ταχύτατο στο «συντονισμό» του όταν αποφασίζει σε μια νύχτα να ανοίξει τα καταστήματα Κυριακές, να διευρύνει το ωράριο των καταστημάτων, να βγάλει εργαζόμενους σε αναστολή, συνολικά να στηρίξει την εργοδοσία.

Ένα κράτος που με οποιαδήποτε κυβέρνηση ήταν πάντα απέναντι στις δικές μας ανάγκες, γιατί λειτουργεί με κριτήριο τα κέρδη των λίγων. Γι’ αυτό πληρώνουμε πανάκριβα τους δρόμους, το ρεύμα, τη μετακίνηση.

Η θέση κάθε εμποροϋπάλληλου είναι το Σάββατο 29 Ιανουαρίου στις 11:30π.μ. στο Σύνταγμα» αναφέρει στο κάλεσμά του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, όπου μαζί με άλλα σωματεία και φορείς απαιτούν «μέτρα προστασίας της υγείας, της ασφάλειας και του εισοδήματος μας.

Για να υποδεχτούμε αγωνιστικά τη μηχανοκίνητη πορεία που διοργανώνουν η Δημοτική Αρχή και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας με αιτήματα που μας αφορούν όλους».

Zara: Τι αναφέρει για τα ρούχα υπάλληλος της εταιρείας
Υπάλληλος των Zara αποκαλύπτει μυστικά που έχουν σχέση με τα ρούχα της μεγάλης αλυσίδας, σ’ ένα από τα πιο δημοφιλή sites της αμερικανικής ηπείρου, το Buzzfeed. Δείτε στο xristika.gr όλα τα… βρώμικα μυστικά!

Ειδικότερα, οι συντάκτες του Buzzfeed επικοινώνησαν με μία εργαζόμενη μεγάλου καταστήματος της διάσημης αλυσίδας ρούχων, η οποία εξομολογήθηκε τι δεν γνωρίζει ένας απλός πελάτης, τι πρέπει να προσέχει όταν αγοράζει ένα ρούχο και τι δεν θα ήθελαν να γνωρίζει οι υπεύθυνοι του καταστήματος.

Τα μυστικά που αποκάλυψε μία υπάλληλος των Zara
1. Ολόκληρο το προσωπικό ελέγχεται από την ασφάλεια του καταστήματος κάθε πρωί, πριν μπει στο κατάστημα.

2. Οι ημέρες των εκπτώσεων είναι ο εφιάλτης κάθε εργαζόμενου αφού η δουλειά δεν σταματάει ποτέ.

3. Οι υπάλληλοι που έχουν πόστο εκτός των ταμείων έχουν μόνο μία, βασικότατη αρμοδιότητα. Να ξεδιπλώνουν και να διπλώνουν.

4. Αν οι εργαζόμενοι καθυστερήσουν στη δουλειά ο προϊστάμενος του στέλνει σπίτι.

5. Οι υπάλληλοι δουλεύουν τόσο πιεστικά που πρέπει να ρυθμίζουν μεταξύ τους ακόμα και τις επισκέψεις τους στην τουαλέτα.

6. Τα γυναικεία ρούχα είναι πάντα πολύ βρώμικα μέχρι την ώρα που θα κλείσει το κατάστημα.

7. Παρόλα αυτά, ακόμα κι όταν τα ρούχα έχουν λεκέδες, το κατάστημα θα επιχειρήσει να τα πουλήσει.

8. Αν ένας πελάτης μπει στο κατάστημα κρατώντας φαγητό ή καφέ είναι ευθύνη του υπαλλήλου να τον παρακολουθεί ώστε να σιγουρευτεί ότι δεν θα καταστρέψει κάποιο προϊόν.

9. Οι υπάλληλοι που εργάζονται στο κατάστημα για λιγότερο από μήνες είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μία συγκεκριμένη στολή.

10. Στην πορεία μπορείς να φορέσεις τα δικά σου ρούχα αλλά μόνο εφόσον τα εγκρίνει η πολιτική του καταστήματος.

11. Όσο για την έκπτωση που δικαιούνται οι υπάλληλοι, αυτή δεν ισχύει παραμόνο όταν έχεις συμπληρώσει ήδη κάποιους μήνες στη δουλειά.

12. Τα ρούχα που έχουν μείνει στα ράφια στο τέλος κάθε σεζόν επιστρέφονται στην Ισπανία.

13. Την περίοδο των εκπτώσεων οι πελάτες καλά θα κάνουν να διπλοτσεκάρουν τα καρτελάκια με τις τιμές.

14. Οι καλύτερες μέρες για ψώνια είναι η Δευτέρα, η Τρίτη και η Τετάρτη.

15. Υπάρχουν μυστικές εκπτώσεις όλο το χρόνο. Απλά πρέπει να ξέρεις που να κοιτάξεις.

Zara: Μεγάλη ανησυχία για το μέλλον τους
Σε μια κλωστή κρέμεται πλέον ο κολοσσός Inditex καθώς ο ανταγωνιστμός έχει σαρώσει τους τζίρους. Δείτε στο xristika.gr τα σχέδια για την διάσωση των Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius, Oysho, Uterque…

Το μέλλον της Inditex κρατάει στα χέρια της η… Βενιαμίν της οικογένειας Ορτέγα, της ισχυρότερης επιχειρηματικής δυναστείας λιανικών πωλήσεων στην Ευρώπη, καθώς η Μάρτα Ορτέγα Περέζ αναλαμβάνει τα ηνία του ομίλου την άνοιξη.

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο ισπανικός όμιλος αξίας 87 δισεκατομμυρίων ευρώ -περιλαμβάνει τις εταιρίες Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius, Oysho, Uterque- ανακοίνωσε πως η 37χρονη Μάρτα θα είναι η νέα πρόεδρος, αντικαθιστώντας τον επί δεκαετίας επικεφαλής Πάμπλο Ισλα.

Η κόρη του 85χρονου Αμάνθιο Ορτέγα, ιδρυτή της μεγαλύτερης ισπανικής εταιρίας, ο οποίος αποχώρησε από την προεδρία του ομίλου το 2011 και κατέχει μέχρι σήμερα το πλειοψηφικό πακέτο, εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση εδώ και 15 χρόνια, χωρίς, ωστόσο, να έχει περάσει από διοικητικές θέσεις. Το νέο «αίμα» στον όμιλο προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές και η είδηση της διαδοχής οδήγησε σε υποχώρηση κατά 6% της μετοχής της Inditex, ποσοστό που ανέκαμψε, ωστόσο, την επομένη. Η χρονική στιγμή της απόφασης κρίνεται από πολλούς ακατάλληλη, δεδομένου ότι η εταιρία προσπαθεί να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αφού οι πωλήσεις επηρεάστηκαν από τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα.

Ιθύνοντες της εταιρίας υποστηρίζουν, πάντως, πως ήταν η κατάλληλη στιγμή για να αναλάβει η Μάρτα, αφού ο Αμάνθιο Ορτέγα διατηρεί ενεργή παρουσία στην εταιρία και θα είναι καθοριστικός «οδηγός» για ομαλή μετάβαση στην προεδρία, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο μοντέλο διαχείρισης του κολοσσού.

Το σημείο-κλειδί για το μέλλον του ομίλου αποτελεί η ψηφιακή μεταμόρφωσή του, εν μέσω σφοδρού ανταγωνισμού από δεκάδες εταιρίες λιανικού εμπορίου και δεδομένης της εξωστρέφειας που δείχνουν κινεζικές εταιρίες που κερδίζουν έδαφος στην αγορά (όπως οι Shein, Zaful).

Αλλωστε, η διαδικτυακή παρουσία των θυγατρικών εταιριών βοήθησε να ανακάμψουν μετά το δύσκολο 2020, εν μέσω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης. Πέρυσι, ο όμιλος ανακοίνωσε «βουτιά» των καθαρών κερδών κατά 70%, που διαμορφώθηκαν στο 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ. Σταδιακά ανακάμπτει, καθώς τα καθαρά κέρδη το δεύτερο τετράμηνο του 2021 έφτασαν τα 850 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν τετραπλάσια από το ίδιο διάστημα του 2020 και 4% υψηλότερα σε σχέση με το 2019.

Ο όμιλος επένδυσε εκατομμύρια ευρώ στη δημιουργία ενός σύνθετου ψηφιακού συστήματος που βασίζεται στη δική του πλατφόρμα, μια «ομπρέλα» που φιλοξενεί προϊόντα από τα φυσικά και διαδικτυακά καταστήματά της. Η Μάρτα εκτιμάται πως θα επενδύσει χρόνο και χρήμα, ώστε να βελτιώσει και να κάνει ακόμη πιο ανταγωνιστικές της εταιρίες του ομίλου στο ψηφιακό περιβάλλον.

Αγνωστη παραμένει η τύχη των φυσικών καταστημάτων, καθώς εν μέσω της υγειονομικής κρίσης σε κάποια μπήκε «λουκέτο». Παράλληλα, στόχος της Μάρτα είναι να επενδύσει σε χώρους που βρίσκονται σε καλύτερες τοποθεσίες, κοντά σε ακριβούς οίκους μόδας και μπουτίκ υψηλής ραπτικής. Η ίδια δεν έχει κρύψει την αδυναμία της σε γνωστούς οίκους, δίνοντας το «παρών» στις πρώτες σειρές των Εβδομάδων Μόδας.

Το… βαρύ πυροβολικό του ομίλου είναι η Zara, που έχει εξελιχθεί σε ανταγωνιστή γνωστών οίκων μόδας, παράγοντας ποιοτικά ρούχα με την αισθητική που βλέπει κανείς στα μεγάλα ντεφιλέ, σε πολύ πιο προσιτές τιμές για τον καταναλωτή. Την προτίμησή της στις «πρίμιουμ» κολεξιόν της Zara έχει δείξει και η βασίλισσα της Ισπανίας, Λετίθια.

Η «γρήγορη μόδα», που εκπροσωπεί ο όμιλος, βρίσκεται στο κέντρο επικρίσεων, καθώς γιγαντώνονται οι εκκλήσεις για βιώσιμη παραγωγή ρούχων που σέβεται το περιβάλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Παράλληλα, η Inditex κατηγορείται ότι «κλέβει» ιδέες άλλων σχεδιαστών, κοπιάροντας τα ενδύματα που παρουσιάζουν άλλες κολεξιόν, κάτι που η ίδια αρνήθηκε στη συνέντευξή της.

Η Μάρτα Ορτέγα αναμένεται να πατήσει στα θεμέλια που έχει θέσει ο πατέρας της, εξελίσσοντας όμως το όραμά του. Οπως όλα δείχνουν, ίσως είναι πιο εξωστρεφής -τουλάχιστον στον Τύπο- σε σχέση με τον Αμάνθιο Ορτέγα. Η ίδια έδωσε το καλοκαίρι την πρώτη της συνέντευξη στη «Wall Street Journal», κάτι που ο Ορτέγα δεν έκανε ποτέ στα 45 χρόνια από την ίδρυση της εταιρίας. Η νέα πρόεδρος σημείωσε πως θα διαφυλάξει την προσωπική της ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μένοντας στην κωμόπολη γενέτειρά της Λα Κορούνια, και θα διατηρήσει το γραφείο του πατέρα της, που βρίσκεται στο κεντρικό κτίριο της Inditex στο Αρτέσιο.

 


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα