Ο Ερντογάν έκανε αποκαλυπτήρια για την μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο.

a 296
Spread the love

Η κατασκευή της γέφυρας αποτελεί φόρο τιμής για τα εκατό χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας
Τη νέα μεγαλύτερου μήκους κρεμαστή γέφυρα παγκοσμίως, η οποία κατασκευάστηκε πάνω από τα στενά των Δαρδανελίων (βορειοανατολικά) -φυσικό σύνορο μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας- εγκαινίασε την Παρασκευή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επέτειο της επίθεσης στην Καλλίπολη, μια ημέρα που θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές ημέρες νίκης στην τουρκική ιστορία.

Cubot WW

Η κατασκευή της Γέφυρας του Τσανάκαλε το 1915 (ελληνικά: Γέφυρα των Δαρδανελίων) είναι η πρώτη που εκτείνεται σε αυτό το θαλάσσιο πέρασμα των σχεδόν 60 χιλιομέτρων που συνδέει το Αιγαίο Πέλαγος με τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Google news

Εκτός από τη σύνδεση των δύο ηπείρων, η γέφυρα ξεχωρίζει επίσης για το μεγαλύτερο μήκος στον κόσμο, το οποίο εκτείνεται μεταξύ των δύο κύριων πυλώνων (ύψους 318 μέτρων) σε μήκος έως και 2.023 μέτρα.

Είναι 32 μέτρα μακρύτερο από τον τρέχοντα κάτοχο ρεκόρ, την κρεμαστή γέφυρα Ακάσι-Καϊκιό στην Ιαπωνία, η οποία ολοκληρώθηκε το 1998.

Οι συμβολισμοί
Η κατασκευή της γέφυρας αποτελεί φόρο τιμής για τα εκατό χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Παρεμπιπτόντως, το μήκος της κύριας έκτασης των 2.023 μέτρων έχει πολλούς συμβολισμούς, καθώς αντιπροσωπεύει το έτος κατά το οποίο θα γιορταστεί η εκατονταετηρίδα της Δημοκρατίας της Τουρκίας, που ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο συμβολισμός δεν σταματά εκεί.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, το όνομα της γέφυρας, 1915 Canakkale, αποτίει φόρο τιμής στη Μάχη της Καλλίπολης από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (που οι Τούρκοι αποκαλούν Çanakkale Savaşları (Εκστρατεία της Καλλίπολης) μετά τον τόπο όπου έγινε η μάχη) στην οποία ο τουρκικός στρατός νίκησε τις ένοπλες δυνάμεις της Αντάντ, κυρίως από την τότε Βρετανική Αυτοκρατορία.

Για να τιμηθεί η σημαία της Τουρκίας, οι πυλώνες της γέφυρας φέρουν το κόκκινο και άσπρο χρώμα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη γέφυρα, ο πρόεδρος του συμβουλίου της Limak Holding Εμπρού Οζερντιρ είχε δηλώσει ότι τα διόδια θα κοστίζουν κάτι λιγότερο από 15 ευρώ, το οποίο καθορίστηκε στη σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ της εταιρείας και των Αρχών.

Ερντογάν: Ζωντανή η μνήμη των μαρτύρων του Τσανάκαλε
«Η γέφυρα αυτή είναι ένας τρόπος να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη των μαρτύρων του Τσανάκαλε» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία που εκφώνησε.

Εκτός από τη γέφυρα αυτή, ο τούρκος πρόεδρος επέβλεπε από τότε που ανέλαβε την εξουσία -αρχικά ως πρωθυπουργός από το 2003 έως το 2014, στη συνέχεια ως πρόεδρος- την κατασκευή στην Κωνσταντινούπολη μιας σήραγγας κάτω από τον Βόσπορο, μιας τρίτης γέφυρας πάνω από τον Βόσπορο και ένα τεράστιο αεροδρόμιο.

Ο Ερντογάν ξεκίνησε, επίσης, τον Ιούνιο την κατασκευή του έργου «Κανάλι της Κωνσταντινούπολης», ενός γιγαντιαίου καναλιού 45 χιλιομέτρων παράλληλο με τα στενά του Βοσπόρου, έργο που αποδοκιμάστηκε από την αντιπολίτευση και τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα