Lockdown στην Κίνα και φόβος για προϊόντα τεχνολογίας!

kina pekino simaia ap e1647461633716
Spread the love

Η νέα έξαρση της πανδημίας απειλεί ευθέως την στρατηγική της Κίνας για «μηδενικά κρούσματα» κορωνοϊού – Οι Αρχές της Σενζέν ζήτησαν από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους – Ανοιχτά μόνο σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και ιατρεία – Κλειστά σχολεία και τηλεργασία στη Σανγκάη
Τη μεγαλύτερη έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού από την πρώτη εμφάνιση του ιού στις αρχές του 2020 βιώνει τις τελευταίες ημέρες η Κίνα, με τους πρώτους κλυδωνισμούς να είναι πλέον ορατοί τόσο στην εφοδιαστική αλυσίδα όσο και στις αγορές.

Geekbuying WW

Εστία της αναζωπύρωσης της πανδημίας είναι η νότια Κίνα και επίκεντρο η πόλη Σενζέν, ένας κατ’ εξοχήν κινεζικός τεχνολογικός κόμβος, η οποία φιλοξενεί μαζικές εγκαταστάσεις από τους περισσότερους κολοσσούς υψηλής τεχνολογίας παγκοσμίως, όπως την Huawei, την Tencent, αλλά και τον βασικό προμηθευτή της Apple, την εταιρεία Foxconn.

Google news

Για τον λόγο αυτό, η Σενζέν αποκαλείται η «Silicon Valley» της Κίνας, με τα περίπου 17.000.000 πολιτών που ζουν στην περιοχή να βρίσκονται ήδη σε καθεστώς lockdown, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, μέρα με τη μέρα.

Οι Αρχές της πόλης ζήτησαν από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ έχουν κλείσει όσα καταστήματα δεν σχετίζονται με βασικά είδη διατροφής, όπως και όλα τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης. Ανοιχτά παραμένουν μόνο σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και ιατρεία. Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση της Σενζέν, τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ανεβάζοντας κατακόρυφα το επίπεδο συναγερμού στην πόλη.

Συγκεκριμένα, στη Σενζέν ανακοινώθηκαν:

· Στις 10 Μαρτίου, 15 νέα κρούσματα

· Στις 11 Μαρτίου, 11 νέα κρούσματα

· Στις 12 Μαρτίου, 27 νέα κρούσματα

· Στις 13 Μαρτίου, 66 νέα κρούσματα

· Στις 14 Μαρτίου, 86 νέα κρούσματα

· Στις 15 Μαρτίου, 60 νέα κρούσματα

· Στις 16 Μαρτίου, 97 νέα κρούσματα

· και σήμερα 91 νέα κρούσματα, εκτός των οποίων 20 ασυμπτωματικοί ασθενείς.

Παράλληλα, οι Αρχές συνέστησαν εκτεταμένη χρήση τηλεργασίας από την περασμένη Δευτέρα, ώστε να μειωθούν όσο το δυνατόν οι κοινωνικές επαφές στην πόλη.

Σε συναγερμό η Σανγκάη

Σε κάθε περίπτωση, η νέα έξαρση της πανδημίας απειλεί ευθέως την στρατηγική της Κίνας για «μηδενικά κρούσματα» κορωνοϊού, την στιγμή που σε καθεστώς lockdown έχουν τεθεί τις τελευταίες ημέρες και ορισμένες γειτονιές της Σανγκάης, ενός από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά και χρηματοοικονομικά κέντρα της χώρας. Ειδικότερα, τα σχολεία στη Σανγκάη παραμένουν κλειστά, έχει τεθεί σε εφαρμογή σύστημα τηλεκπαίδευσης, ενώ ένας πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών εργάζονται διαδικτυακά από τις κατοικίες τους.

Σύμφωνα με το Reuters, οι Αρχές της Σενζέν ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα επιτρέψουν στις μεγάλες εταιρίες να επαναλειτουργήσουν, καθώς όμιλοι-κολοσσοί, όπως η Foxconn, ανέστειλαν την παραγωγή τους μετά την έξαρση των κρουσμάτων, εντείνοντας τους φόβους για μεγάλες ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σενζέν κατασκευάζεται, εκτός των άλλων, ένας πολύ μεγάλος αριθμός iPad της εταιρείας Apple διεθνώς. Σε αναστολή όλων των υπηρεσιών παραλαβής και παράδοσης προχώρησε και η εταιρεία logistics United Parcel Service στην πόλη.

Ο αναπληρωτής γενκός γραμματέας της κυβέρνησης της πόλης, Χουάνγκ Κιάνγκ, δήλωσε πως η μαζική εξέταση (σ.σ. για κορωνοϊό) σε όλη την πόλη κύλησε ομαλά από τότε που ξεκίνησε το lockdown για μια εβδομάδα, δηλαδή τη Δευτέρα. Όπως εξήγησε, υπήρξαν λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον προσυμπτωματικό έλεγχο που διενεργήθηκε στην κοινότητα τις τελευταίες ημέρες και τα περισσότερα νέα κρούσματα ήταν από στενές επαφές σε καραντίνα ή σε περιοχές που τέθηκαν σε υγειονομικούς περιορισμούς.

Εκτός από τη Foxconn, από τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού επηρεάστηκε ήδη και η παραγωγή της αυτοκινητοβιομηχανίας, δηλαδή της Toyota και της Volkswagen, αφού η Κίνα κατέγραψε ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού την περασμένη Δευτέρα, τα οποία ανήλθαν σε 5.000 συνολικά, σε μια μέρα.

Μέχρι σήμερα, 24.000.000 κάτοικοι της χώρας έχουν τεθεί σε καθεστώς lockdown στο σύνολο της κινεζικής επικράτειας, ενώ τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην επαρχία Τζιλίν, από την οποία έχει απαγορευθεί η μετακίνηση πληθυσμού προς άλλες πόλεις, παρά μόνο με τη χορήγηση ειδικής άδειας από την αστυνομία.

Τριγμοί στις αγορές

Η αναστολή της παραγωγικής δραστηριότητας στην ενδοχώρα της Κίνας εξαιτίας του νέου κύματος του κορωνοϊού αντανακλάται και στα ταμπλό των διεθνών αγορών. Σύμφωνα με το BBC, την Τρίτη ο δείκτης Shanghai Composite έχασε 5% και ο δείκτης Hang Seng, όπου είναι εισηγμένοι αρκετοί κινεζικοί τεχνολογικοί κολοσσοί, υποχώρησε περισσότερο από 6%.

Οι αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι οι εταιρείες θα είναι σε θέση να διαχειριστούν τη διακοπή στις γραμμές παραγωγής. «Τέτοια lockdowns έχουν συμβεί στο παρελθόν και [οι πόλεις] άνοιξαν ξανά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού ο αριθμός των κρουσμάτων Covid ήταν υπό έλεγχο» δήλωσε στο BBC ο Yeang Cheng Ling, ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός στην DBS Bank της Σιγκαπούρης.

Σε κάθε περίπτωση, η περίπτωση της επαρχίας Τζιλίν έχει θορυβήσει αρκετούς αναλυτές, καθώς η γεωμετρική πρόοδος με την οποία αυξάνονται τα κρούσματα προσιδιάζει στην περίπτωση εξάπλωσης του κορωνοϊού στην επαρχία Χουπέι, όπου αποδείχθηκε αφετηρία για τη διασπορά της πανδημίας παγκοσμίως, με «ορμητήριο» την πόλη Ουχάν.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα