Πώς ξέφυγε από κυρώσεις ο πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας;

alexeymordashov  ap e1647554001912
Spread the love

Ο πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας φαίνεται πως έχει καταφέρει να αποφύγει το «πάγωμα» του μεριδίου του, αξίας 1,1 δισ. ευρώ, στην Tui.

Zaful WW

Ο λόγος για τον δισεκατομμυριούχο Αλεξέι Μορντασόφ, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος (με μερίδιο 34%) στην Tui, αφότου ενίσχυσε την συμμετοχή του στην εταιρεία κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Google news

Αφότου ο Μορντασόφ συμπεριελήφθη στις λίστες των κυρώσεων, πούλησε ένα μεγάλο μέρος του μετοχικού του μεριδίου στην Tui (το 29,9%) στην εταιρεία Ondero, με έδρα τον φορολογικό παράδεισο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων. Επίσης, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η Tui, το υπολοιπόμενο 4,1% παραχωρήθηκε στο ρωσικό επενδυτικό όχημα του Μορντασόφ, ονόματι Severgroup.

Η Tui ανακοίνωσε επίσης ότι οι μεταβιβάσεις έγιναν στις 28 Φεβρουαρίου, την ημέρα δηλαδή που ο Μορντασόφ μπήκε στην λίστα των κυρώσεων της Ε.Ε. Βάσει των κυρώσεων, ολόκληρο το μερίδιό του στον μεγαλύτερο τουριστικό όμιλο του κόσμου θα είχε «παγώσει», δηλαδή ο ίδιος δεν θα μπορούσε ούτε να πουλήσει τις μετοχές του, ούτε να πάρει τα μερίσματα. Επίσης, θα αδυνατούσε και να ψηφίσει στο δ.σ. της εταιρείας ή να εκμεταλλευτεί τα κέρδη από το μερίδιό του στην εταιρεία με οποιονδήποτε τρόπο. Ο ίδιος παραιτήθηκε από το δ.σ. της Tui στις 2 Μαρτίου.

Η Tui επιβεβαίωσε επίσης, ότι το μικρό μερίδιο που πέρασε στην Severgroup, αξίας 185 εκατ. ευρώ, έχει «παγώσει». Ο όμιλος σημείωσε όμως ότι δεν ξέρει ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες της εταιρείς Ondero και εάν το μερίδιο που κατέληξε εκεί υπόκειται στις κυρώσεις της Δύσης.

Όπως εξήγησε εκπρόσωπος της Tui: «Δεν μπορούμε να κρίνουμε εάν και πώς επιβάλλονται οι κυρώσεις εκεί. Η Tui θα ήθελε απλώς να λάβει ενημέρωση εάν υπάρχει μέτοχος πλειοψηφίας (στην Ondero). Οι υποχρεώσεις ενημέρωσης με βάση το δίκαιο της κεφαλαιαγοράς στην Γερμανία εφαρμόζονται σε όλους τους μετόχους εταιρειών, ανεξαρτήτως της έδρας τους. Η εταιρεία δεν μπορεί να εξετάσει το ζήτημα ή να εντοπίσει τους μετόχους της Ondero, καθώς η Tui και η γερμανική εποπτική αρχή BaFin δεν έλαβαν ενημέρωση σχετικά με επιπλέον δικαιώματα ψήφου».

Υπενθυμίζεται πως ο Μορντασόφ ήταν μεταξύ των πρώτων ολιγαρχών που στοχοποιήθηκαν από τις κυρώσεις της Δύσης. Μάλιστα, όπως υποστήριξε η Ε.Ε. οι επενδυσεις του στην Rossiya bank και η συμμετοχή του σε τηλεοπτικούς σταθμούς έπαιξαν ρόλο στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, προβάλλοντας φιλορωσικά μηνύματα.

 


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα