Ποιά είναι η κατάσταση επέκτασης στο μετρό της Αθήνας;

Έργα Σταθμός Ακαδημία Μετρό 678x381 1
Spread the love

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πρόδρομες εργασίες στα περισσότερα εργοτάξια για την κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Αττικό Μετρό, οι πρόδρομες εργασίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί στο εργοτάξιο στο φρέαρ του ΓΝΑ (πλησίον του σταθμού Κατεχάκη), με το συγκεκριμένο εργοτάξιο να έχει ήδη παραδοθεί στην κοινοπραξία του έργου ώστε να ξεκινήσουν οι κύριες εργασίες.

Govee Many GEOs

Παράλληλα, οι αρχαιολογικές εργασίες, που συχνά αποτελούν παράγοντα καθυστέρησης των εργασιών, έχουν ήδη ολοκληρωθεί στο φρέαρ ΕΥΔΑΠ (στο Άλσος Βεΐκου) και συνεχίζονται στους σταθμούς στο κέντρο της Αθήνας.

Google news

Την περασμένη εβδομάδα, υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Αττικό Μετρό και του Δήμου Αθηναίων το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, μεταφυτεύσεις δέντρων από εργοτάξια, όπου αυτό είναι δυνατό. Μεταφυτεύσεις το περασμένο διάστημα έγιναν και στα εργοτάξια του Δήμου Γαλατσίου (μεταφυτεύτηκε το 85% των δέντρων -129 στα 151- από αυτά που απομακρύνθηκαν από εργοτάξια, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου) ενώ πρόκειται να γίνουν και στους Δήμους Καισαριανής και Ζωγράφου καθώς συνεχίζονται οι εργασίες.

Κολωνάκι / Αττικό Μετρό Α.Ε.

εξάΠριν από λίγες εβδομάδες, μέσω της έκδοσης ΚΥΑ, προχώρησε και η απαλλοτρίωση εκτάσεων συνολικού εμβαδού 412,25 τ.μ. για την κατασκευή του Σταθμού Ελικώνος στην Κυψέλη, με τη σχετική δαπάνη της Αττικό Μετρό να φτάνει τα 329.800 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθηνών εξήγγειλε 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Φεβρουαρίου στα εργοτάξια της γραμμής 4 του Μετρό, διεκδικώντας αυξήσεις στα μεροκάματα και βελτίωση των συνθηκών εργασίας καθώς και να καταβληθούν τα μεροκάματα των αργιών της 28ης Οκτωβρίου και 25ης – 26ης Δεκεμβρίου όπως προβλέπεται.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η πρόοδος των εργασιών στη γραμμή 4 έχει ως εξής:

Μεταφυτεύσεις δέντρων: Στο Δήμο Αθηναίων το ποσοστό των μεταφυτεύσεων από το σταθμό Κολωνάκι έφτασε το 75% με την πλειοψηφία των δέντρων να μεταφέρονται στο Φυτώριο του Δήμου Αθηναίων.

Βεΐκου / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Στο Δήμο Γαλατσίου, τα δέντρα που πρέπει να απομακρυνθούν για τις ανάγκες του Έργου, από το Φρέαρ Βεΐκου και το Φρέαρ ΕΥΔΑΠ, μεταφυτεύτηκαν στη νησία Βεΐκου, στο ύψος της οδού Αναγεννήσεως, στο parking έξω από το Άλσος Βεΐκου και στο πάρκο του Αγίου Γεωργίου. Συνολικά μεταφυτεύτηκαν 56 δέντρα και θα ακολουθήσουν και άλλα σε επόμενες εργασίες.

Αντίστοιχες εργασίες μεταφυτεύσεων θα πραγματοποιηθούν και στους Δήμους Καισαριανής και Ζωγράφου με την πρόοδο των πρόδρομων εργασιών.

Εργοταξιακές καταλήψεις: Εργοταξιακές περιφράξεις τοποθετήθηκαν στο νέο εργοτάξιο για την κατασκευή του Σταθμού Ελικώνος. Υλοποιήθηκε επίσης εργοταξιακή περίφραξη επί της οδού Τράλλεων και Λεωφόρου Βεΐκου για την κατασκευή της δυτικής εισόδου του Σταθμού Άλσος Βεΐκου.

Αρχαιολογικές εργασίες: Συνεχίζονται οι αρχαιολογικές εργασίες από τις αρμόδιες Εφορίες Αρχαιοτήτων στους Σταθμούς Ακαδημίας, Αλεξάνδρας, Κολωνάκι, Δικαστήρια. Αρχαιολογικές εργασίες ολοκληρώθηκαν στον εργοταξιακό χώρο του Φρέατος ΕΥΔΑΠ επί της Λεωφόρου Βεΐκου στο Δήμο Γαλατσίου.

Σταθμός Κολωνάκι / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Μετακίνηση Αγαλμάτων/Έργων τέχνης: Απομακρύνονται και τα τελευταία γλυπτά από τους υπό κατασκευή Σταθμούς Ακαδημία και Κολωνάκι και αναμένεται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων να υποδειχθεί στον Ανάδοχο ο χώρος προσωρινής τοποθέτησής τους.

Γεωλογική και Γεωτεχνική Έρευνα: Με αφορμή την Γεωλογική και Γεωτεχνική Έρευνα της Γραμμής 4Α πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη φοιτητών του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α. στο εργοτάξιο του γεωτρυπάνου εντός της Πανεπιστημιούπολης. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία διάτρησης καθώς και τη μεθοδολογία των επί τόπου δοκιμών για τον προσδιορισμό των παραμέτρων της μηχανικής συμπεριφοράς του εδάφους.

Επίσης ολοκληρώθηκε η Γεωλογική και Γεωτεχνική Έρευνα στους Δήμους Καισαριανής και Ζωγράφου.

Παράδοσης εργοταξιακών χώρων στην κοινοπραξία του έργου της γραμμής 4Α: Έπειτα από την ολοκλήρωση των πρόδρομων εργασιών από την Ανάδοχο εταιρεία «ΕΡΕΤΒΟ A.E.» υπογράφηκε το Πρωτόκολλο Παράδοσης/Παραλαβής και παραδόθηκαν οι εργοταξιακές εγκαταστάσεις του Φρέατος ΓΝΑ συνολικής επιφανείας 2.350 τ.μ. στην Ανάδοχο Κοινοπραξία κατασκευής της Γραμμής 4Α «ΑΒΑΞ Α.Ε. – GHELLA SpA – ALSTOM TRANSPORT S.A.» για την εκκίνηση εργασιών κατασκευής του εν λόγω Φρέατος.

Επίσης μέσα στο μήνα Δεκέμβριο, παραδόθηκε από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. στην Κοινοπραξία «ΑΒΑΞ Α.Ε. – GHELLA SpA – ALSTOM TRANSPORT S.A.» χώρος επιφανείας 8.687 τ.μ. για την εγκατάσταση εργοταξίου κατασκευής του νέου κτηρίου Συνεργείου, Επισκευών, Γραφείων, Αποθήκης και Φυλακίου, δίπλα στο ήδη υπάρχον Αμαξοστάσιο Μετρό των Σεπολίων καθώς και χώρος επιφανείας 3.865 τ.μ. για την κατασκευή του νέου Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας της Γραμμής 4Α.

Ακαδημία / Αττικό Μετρό Α.Ε.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα