Πιστοποιητικό νόσησης: Δεν θα εκδίδεται νέο εάν ξανακολήσετε κορονοϊό!

Covid Free GR Wallet
Spread the love

Δεν υπάρχει δυνατότητα επανέκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης μετά τη λήξη του σε περίπτωση επαναλοίμωξης με COVID-19, σύμφωνα με την πρόσφατη ΚΥΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υγείας.

Goboo [CPS] Many GEOs

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ του Υπουργείου Υγείας και τους Υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου οι ανεμβολίαστοι να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης χρειάζεται να έχουν πραγματοποιήσει θετικό μοριακό τεστ.

Google news

Το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει 3μηνη ισχύ ενώ δε θα υπάρχει δυνατότητα επανέκδοσής του μετά τη λήξη του σε, περίπτωση που κάποιος νοσήσει ξανά.

«Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ΚΥΑ.

Επομένως, μετά το τρίμηνο από την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης, αν κάποιος έχει παραμείνει ανεμβολίαστος, τότε δε θα απολαμβάνει τις ελευθερίες των εμβολιασμένων. Επίσης, ακόμη και αν κάποιος νοσήσει εκ νέου από τον κορονοϊό, δε θα μπορεί να εκδώσει ξανά πιστοποιητικό νόσησης.

Διευκρινίσεις για τα πιστοποιητικά νόσησης

Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού (rapid test) παραμένουν σε ισχύ έως εκατό ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022.

Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.

Πλεύρης: «Κλειδώνει» η ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού στο 7μηνο

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες σύμφωνα μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργός Υγείας, Θάνου Πλεύρη στο ΣΚΑΙ.

Ειδικότερα, μέχρι σήμερα, για να λάβει κάποιος πιστοποιητικό εμβολιασμού χρειάζεται να έχει ολοκληρώσει το αρχικό του σχήμα εμβολιασμού (2 δόσεις mRNA ή AstraZeneca, 1 δόση του J&J). Επίσης, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ωστόσο, αυτό θα αλλάξει σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα στο ΣΚΑΙ ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης: «Έχει κλειδώσει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού των 7 μηνών θα μεταφερθεί σε όλες τις ηλικίες. Αν κάποιος δεν έχει κάνει τρίτη δόση στο 7μηνο, θα θεωρείται ανεμβολίαστος» τόνισε προαναγγέλλοντας σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

Θυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής, όσοι είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση μετά τη συμπλήρωση 7 μηνών από το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους, τότε θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Αυτή η ρύθμιση θα επεκταθεί για όλους τους ενήλικες, δεδομένου ότι η τρίτη δόση αποδεικνύεται εξαιρετικής σημασίας για την αντιμετώπισης της άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα