Πρόστιμα σε Google και Meta made in Ρωσία…

facebook
Spread the love

Τα πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων επιβλήθηκαν στις αμερικανικές πολυεθνικές της τεχνολογίας έπειτα από την άρνηση τους να συναινέσουν σε συστάσεις του Κρεμλίνου για συμμόρφωση στη νομοθεσία περί διαδικτυακού περιεχομένου.

Cubot WW

Η Ρωσία αποφάσισε να τιμωρήσει τις αμερικανικές πολυεθνικές Google και Meta Platforms με χρηματική ποινή 100 και 23 εκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα, επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τη ρωσική νομοθεσία που απαγορεύει τη διατήρηση συγκεκριμένου περιεχόμενου στις διαδικτυακές τους πλατφόρμες.

Google news

Η Μόσχα έκανε αλλεπάλληλες εκκλήσεις στους τεχνολογικούς κολοσσούς προκειμένου να διαγράψουν περιεχόμενο που σχετίζεται με όπλα, εκρηκτικά και ναρκωτικά, μεταξύ άλλων, το οποίο θεωρείται ακατάλληλο βάσει νόμου. Η στάση της Google να μη συναινέσει στις συστάσεις, οδήγησε στο τσουχτερό πρόστιμο των 7,2 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (περίπου 100 εκ. δολαρίων), το οποίο θα αναγκαστεί να πληρώσει η εταιρεία. Το ίδιο ισχύει και για τη Meta Platforms, η οποία υποχρεούται να καταβάλλει το ποσό των 1,99 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (23.398.997 εκατομμυρίων ευρώ).

Πρόκειται για μία κίνηση επίδειξης δύναμης από τη Μόσχα, η οποία το τελευταίο διάστημα θέλει να «σφίξει τα λουριά» στις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων, που έχουν την έδρα τους στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Η απόκλιση των αμερικανικών ψηφιακών κολοσσών από την αυστηρή ρωσική νομοθεσία περί διαδικτυακού περιεχομένου αποτελεί συχνό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση μαζί τους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός που συνέβη πριν μερικούς μήνες, όταν το Κρεμλίνο κατηγόρησε τις τεχνολογικές εταιρείες ότι προέβαλαν σκόπιμα στις πλατφόρμες τους ανακοινώσεις σχετικά με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που τάσσονταν υπέρ του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι.

Από τη μεριά της, η Google ανέφερε ότι θα εξετάσει προσεκτικά τα έγγραφα της δικαστικής απόφασης και έπειτα θα κρίνει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται χρηματικές ποινές σε εταιρείες όπως η Google, το Facebook και το Twitter για προβολή απαγορευμένου περιεχομένου. Αυτό που αλλάζει αυτή τη φορά, είναι το μέγεθος του προστίμου, το οποίο υπολογίσθηκε με μέτρο το ετήσιο εισόδημα της εταιρείας.

Ακόμη, πάγιο αίτημα της Μόσχας αποτελεί η αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων των Ρώσων πολιτών, που διαχειρίζονται οι ξένες πολυεθνικές της τεχνολογίας, σε ρωσικές βάσεις δεδομένων. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, το Κρεμλίνο απειλεί με τρανταχτά πρόστιμα και ευρύτερες απαγορεύσεις για τις εταιρείες.

Μάλιστα, η ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές εταιρείες Meta Platforms και Google απειλούνται με νέα πρόστιμα επί του κύκλου εργασιών τους επειδή δεν έχουν απομακρύνει περιεχόμενο που θεωρείται απαγορευμένο στη Ρωσία.

«Την παρούσα στιγμή δεν έχουν απομακρυνθεί περισσότερα από 2.000 περιεχόμενα στο Facebook και Instagram», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής στην οποία επισημαίνεται ότι από την πλατφόρμα «της Google δεν έχουν απομακρυνθεί περισσότερα από 2.600 περιεχόμενα.


Spread the love

Σχετικά άρθρα