Αη Βασίλης: Παρακολουθείστε ζωντανά το ταξίδι του γύρω από την γη.

santa norad
Spread the love

Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για το μεγάλο ταξίδι του Άγιου Βασίλη ανά την υφήλιο, με την Στρατιωτική Διοίκηση Αεράμυνας των ΗΠΑ και του Καναδά (NORAD) καθ’ όλα έτοιμη να μεταδώσει και φέτος, όπως εδώ και έξι δεκαετίες, λεπτό προς λεπτό το «στίγμα» του καθώς θα μοιράζει την παραμονή των Χριστουγέννων δώρα.

Geekmaxi Many GEOs

Εκατομμύρια παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία την παράδοση των χριστουγεννιάτικων δώρων τους από τον αγαπημένο Άγιο Βασίλη, και χάρη στην σύγχρονη τεχνολογία και την επιχείρηση NORAD Tracks Santa, αλλά και μέσω του Santa Tracker της Google, μπορούν να ακολουθήσουν την πορεία που θα διαγράψει το έλκηθρό του από έως την… καμινάδα τους.

Google news

Κάθε χρόνο την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Άγιος Βασίλης ξεκινάει με το έλκηθρο του από τη Λαπωνία παρέα με τον Ρούντολφ και τους έμπιστους ταράνδους του, διανύοντας περίπου 510.000.000 χιλιόμετρα.

Για να… προλάβει να μοιράσει όλα τα δώρα του ο Άγιος Βασίλης πρέπει να επισκεφθεί 390.000 σπίτια το λεπτό -περίπου 6.424 το δευτερόλεπτο.

Ομολογουμένως τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά και η αποστολή δύσκολη, πάντως στον Άγιο Βασίλη δεν θα λείψει η ενέργεια· μάλιστα εκτιμάται ότι θα καταναλώσει συνολικά 71.764.000.000 θερμίδες από όλων των ειδών τα γλυκίσματα, το ζεστό κρασί ή τη μπύρα, που θα τον περιμένουν σε κάθε σπίτι δίπλα σε χριστουγεννιάτικα δέντρα, στολίδια και γιρλάντες.

Το μεγάλο ταξίδι ξεκινά πάντα από τον Νότιο Ειρηνικό, με πρώτο σταθμό τη Δημοκρατία του Κιριμπάτι. Στη συνέχει ταξιδεύει δυτικά, παραδίδοντας δώρα σε όσους βρίσκονται στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, και ακολουθεί η Ιαπωνία.

Μετά έρχεται η σειρά της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης, και ακολουθούν ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και η Νότια Αμερική.

Κάθε χρόνο, ο δικτυακός τόπος NORAD Tracks Santa δέχεται σχεδόν εννέα εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες από περισσότερες από 200 χώρες και εδάφη σε όλο τον κόσμο που επιθυμούν να ακολουθήσουν τον Άγιο Βασίλη στο ταξίδι του.

Η γιορτινή ιστοσελίδα είναι γεμάτη με παιχνίδια, βίντεο, μουσική και ιστορίες, όλα διαθέσιμα σε διάφορες γλώσσες.

Ταυτόχρονα με τον «ιχνηλάτη του Άγιου Βασίλη» που θα μεταδίδει ζωντανά το ταξίδι του, θα υπάρχουν 1.500 εθελοντές που θα απαντούν σε email, αλλά και σε περισσότερες περισσότερες από 140.000 κλήσεις που εκτιμάται ότι θα λάβουν σχετικά με το πού ακριβώς βρίσκεται.

H NORAD παρακολουθεί το έλκηθρο του Αη Βασίλη εδώ και έξι δεκαετίες. Πρόκειται για ένα «έθιμο» που καθιερώθηκε με αφορμή ένα τυπογραφικό λάθος.

Όλα ξεκίνησαν το 1955, όταν ένα πολυκατάστημα στο Κολοράντο Σπρινγκς, όπου έχει την έδρα της η NORAD, δημοσίευσε διαφήμιση, στην οποία έδινε το τηλέφωνο επικοινωνίας του Άγιου Βασίλη.

Ο τηλεφωνικός αριθμός γράφτηκε λάθος, κι έτσι άρχισε να χτυπά ασταμάτητα το τηλέφωνο της NORAD. Μετά την αρχική έκπληξη, ο αξιωματικός υπηρεσίας άρχισε να εξηγεί στα παιδιά πως βοηθά τον Αη Βασίλη να βρίσκει την πορεία του μέσα από τα ραντάρ. Και η παράδοση συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.


Spread the love

Written by 

Σχετικά άρθρα